sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Poroa ja Lakua grillissä


Laku ja porohan tunnetusti sopivat yhteen, mutta itse en ole tätä yhdistelmää maistanut tai tehnyt. Poroa syödään meillä usein, jotan tämä puute oli pikaisesti korjattava. Heräteostoksena olin sopivasti ostanut kaupareissulla urtekramin lakritsijuurijauhetta ja se sopi tähän kokeiluun kuin nakutettu. 

Itseäni kuitenkin arvelutti tämän kertainen kokeilu sen verran, että en raaskinut sisä- tai ulkofilettä tällä kertaa käyttää. Googlettamalla tuli vastaan nimittäin juuri sisä- tai ulkofilettä lakritsikastikkeen kera. Asia jäi hautumaan kunnes törmäsin Deliporon ylikypsää poron potkapihviä -reseptiin ja tiesin heti mitä tekisin: ylikypsää poron potkapihviä grillattuna lakritsiglazella. Lakritsiglaze ohjeen pohjana toimi Glorian ruoka&viini -lehden lakritsikastikkeen ohje, jonka löysin kokit ja potit -blogista.

Viikon terassin kunnostus urakka raksalla huipentui tähän herkulliseen ateriaan parhaassa seurassa eli oman perheen kera. Herkullista ruokaa oli mukava nauttia pestyllä, öljytyllä ja roinasta siivotulla terassilla. Ja poro ja laku todellakin sopivat hyvin yhteen!


Ylikypsää poron potkapihviä grillattuna lakritsiglazella:
1-3kpl poron potka pihviä per syöjä riippuen niiden koosta
1 porkkana
1 sipuli
2 laakerinlehteä
8 mustapippuria
8 katajanmarjaa
merisuolaa
vettä

Leikkaa potka pihviin viillot etteivät ne mene keittäessä rullalle. Laita lihat kattilaan, lisää kasvikset ja maustee. Lisää vettä niin, että juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä 3h. Anna jäähtyä liemessä, jos yrität nostaa liian aikaisin potka pihvit eivät pysy kasassa. Itse keitin pihvit edellisenä päivänä ja jäähtyivät kunnolla yön yli jääkaapissa.

Lakritsiglaze:
2 salottisipulia silputtuna
öljyä paistamiseen
1 dl soijaa
2 rkl kuivaa sherryä
3/4 dl siirappia
2½ dl vettä
1 tl lakritsijuurijauhetta
lopuksi 3 rkl öljyä

Kuumenna öljy ja kuullota silputtuja salottisipuleita muutama minuutti. Lisää pannulle muut ainakset paitsi öljy. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kasaan paksuksi siirappimaiseksi kastikkeeksi. Jos haluat voit siivilöidä sipulit pois ennen kuin kastike muuttuu siirappimaiseksi ja jatkaa sen jälkeen kasaan keittämistä.  Kun kastike on muuttunut paksuksi ja siirappimaiseksi ota pannu pois levyltä ja kaada kastike kulhoon. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon öljy.

Nosta potkakiekot grilliin ja sudi usein paistamisen aikana glazella. Paista pihveihin molemmille puolille rapea pinta.


Poron lisukkeena nautittiin grillattua polentaa ja punajuuri-vuohenjuusto nyytti. Tähän aikaan kun kotimaisia uusia perunoita ei vielä saa, ulkolaisia eikä vanhoja perunoita viitsi ostaa täytyy kokeilla muita lisukkeita. Polentaa ei ole tullut aikaissemmin grillattua, mutta taatusti tehdään toistekkin. Omat punajuuret on vielä onnettoman pieniä, joten vanhoilla mentii.

Grillattu polenta:
Valmista 4:lle hengelle polenta kasvisliemeen pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada kylmällä vedellä huuhdottuun esim. leipävuokaan ja anna jäähtyä. Itse tein polentan edellisenä päivänä. Ennen grillausta leikkaa polenta viipaleiksi ja sudi öljyllä. Mausta suolla grillatessa. Grillaa viipaleisiin rapea pinta molemmille puolille.

Punajuuri-vuohenjuusto nyytti:
4 kpl isoja punajuuria
100g vuohenjuustoa
hunajaa
timjamia
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
öljyä

Keitä punajuuret melkein kypsiksi, kuori ja viipaloi. Laita punajuuret folion päälle ja viipaloi joukkoon vuohenjuusto. Lisää oman maun mukaan loppuja aineksia. Kääri folio nyytti kiinni ja laita vielä toinen kerro foliota. Anna hautua grillissä miedolla lämmöllä n.20min.  

12 kommenttia :

  1. Minun on testattava tätä, vaikka olen todella epäluuloinen kombon suhteen. Päässäni on sellainen jyräävä lakritsinmaku, mutta annostuksen perusteella luulen, että mielikuvani on todennäköisesti totaalisesti pielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olin itsekkin. Lähdin aika varovaisesti liikkeelle ja mietin pitkään tuliko laitettua liian vähän, mutta mielestäni oli juuri sopivasti. Porokin maistui vielä hyvin.

      Poista
  2. Tässäpä ihan täydellinen setti kunhan vaan saan grillin muuton jälkeen kuumaksi. Kiitos herkullisesta vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen setti. Itellä epäilytti entrecote ja salmiakki joka kuitenkin paljastu mahtavaksi! Poro ja lakritsakin on varmasti kokeilun arvoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entrecote ja salmiakki voisi olla seuraava kokeilevan keittiön kokeilu :).

      Poista
  4. aivan mahtavan kuuloista! kummallista, mutta ehkä juurikin siksi niin kiehtovaa :-) Mikä on fiilis, mihin muuhun tuo lakritsa kävis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiukan hirvitti, mutta hyvää oli. Vielä on mietintä työ kesken, mutta jostain syystä ajattelin, että saattaisi raparperin kanssa sopia.

      Poista
  5. Herkulliselta tuo näyttää, vaikka lakritsaa ja poroa ei ihan heti makupariksi mielläkään! Varmasti testaamisen arvoinen setti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ne viisaammat väittivät ja pakko oli kokeilla :). Oikeassa taisivat olla.

      Poista
  6. Oi, lakritsiglaze kuullostaa aivan mahtavalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olisi uskonut, että oli niin hyvää. Onneksi kokeilevassakin keittiössä onnistutaan aina silloin tällöin ;).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...