tiistai 13. marraskuuta 2012

Isäinpäivän päivällinen



Isän juhlinta jatkui päivällisen merkeissä. Saimme nautiskella appiukon ansiosta hirven ulkofilee pihveillä, niiiin hyvää. Pihvit paistoin voissa ja maustoin suolalla ja pippurilla. Pihvien kanssa oli hunajaisia uunijuureksia, aura-timbaaleja sekä taivaallista katajanmarjakastiketta. Hunajaisten uunijuuresten ohjeen muokkasin tästä hesarin ohjeesta. Aura-timbaalit löysin valion sivuilta, mutta käytin porkkanan sijaan palsternakkaa. En ollut timbaaleihin täysin tyytyväinen. Maustamista täytyy vielä mietiä, mutta valmistustapa oli hauska. Taivaallisen katajanmarjakastikkeen ohjeen läysin Keittiönatsi -blogista ja ohje oli peräisin Michel Rouxin Sauces -kirjasta. Ohjetta muokkasin sen verran, että vaihdoin kastikkeessa käytetyn hillon punaviinimarjahillosta karpalo-kaarnikkahilloon. Mielestäni metsämarjat sopivat riistan kanssa parhaiten. Kastike oli herkullisinta mitä olen itse koskaan saanut aikaiseksi eli nyt on tämä kastike kirja haussa.

Hirven ulkofileepihvit:
4 hirven ulkofilee pihviä

Ota pihvit huoneen lämpöön noin 2 tuntia ennen paistamista.
Paista voi-öljy seoksessa haluamaasi kypsyyteen. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna seistä hetki ennen tarjoilua.


Katajanmarjakastike:
40 g (banaani)salottisipulia (n 1 salottisipuli)
2 dl punaviiniä
1 dl demi-glace kastikepohjaa
10 katajanmarjaa
2 rkl Karpalo-kaarnikkahilloa
20 g voita
suolaa
mustapippuria

Silppua salottisipuli hienoksi. Laita sipuli ja punaviini kasariin ja keitä kokoon noin 10 minuuttia. Lisää demi-glace ja katajanmarjat. Sekoita tasaiseksi ja keitä kokoon kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää hillo, sekoita ja siivilöi toiseen kattilaan. Kiillota kastike lisäämällä voi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tajoile!



Hunajaiset uunijuurekset:
1 (luomu)palsternakka
1 nyrkinkokoinen (luomu)selleri
5 (luomu) porkkanaa
3 punasipulia
8 valkosipulinkynttä kuorittuna
1/2 ruukkua tuoretta timjamia
3 rkl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria


Kuori ja kuutioi juurekset. Kuori ja vviipaloi sipulit. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä kokonaisiksi. Laita kaikki kasviket uunivuokaan. Ripottele öljy ja hunaja pinnalle. Mausta mustapippurilla ja sekoita hyvi. Lisää huuhdeltu timjami joukkoon. Paista 200C n. 30-40min. Poista timjamin oksat, mausta suolalla ja tarjoile.




Aura-timbaalit:
200g palsternakkaa
400g rosamundaa
1 pkt auraa
1 rkl vehnäjauhoja
3 munaa
suolaa ja mustapippuria


Kuori palsternakka ja perunat. Raasta karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen. Voitele muffinipelti voilla ja vuoraa kolot leivinpaperi suikaleella, jotta timbaalit saa helpommin pois. Painele seosta vuokiin. Paista 200C 20-30min. Anna jäähtyä hetki ja irrota timbaalit varovaisesti.

2 kommenttia :

  1. Kyllä on mahtava appiukko ja mahtavat tuliaiset.

    Sain viime vuonna sen kirjan joululahjaksi, mutta se on ollut hävettävän vähällä käytöllä. Ehkä otan ensi vuoden tavoitteeksi kunnon kastikkeet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia tuliaisia ottaa vastaan enemmän kuin mielellään.

      Olen visusti päättänyt seuraavalla parsakaudella tehdä onnistuneen hollandaise -kastikkeen :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...