lauantai 2. helmikuuta 2013

Blinivohvelit = täydellinen illanistujais ruoka


Rakastan blinejä vaikka mätiä en voi syödä, onneksi niitä voi nauttia monilla muilla herkullisilla täytteillä. Ainoa negetiivinen asia blineissä on niiden paistaminen yksi kerrallaan pannulla. Onneksi tämäkin asia on nyt ratkaistu Hesarin Ruoka Torstaissa Henri Alénin toimesta.  Kaapin perukoilla pölyttynyt vohvelirauta pääsi taas käyttöön. Blinivohvelit eivät toki aivan samaa asiaa aja kuin pannulla paistetut, mutta kyllä tämä herkku kelpasi vallan mainiosti minulle ja muulle perheelle. Viimeisistä melkein tapeltiin ;).

Talvessa on se ihana puoli, että silloin voi valmistaa ystävien ja perheen kesken pöydässä valmistuvia seurustelu ruokia esim. fondueta ja raclettea. Keksin nostaa vohveliraudan ruokapäytään ja näin ollen blinivohveleista kehkeytyi mainio illanistujais ruoka. Enää kokin ei tarvitse seistä yksin keittiössä blinejä paistemassa vaan blinivohvelit paistuvat pöydässä samalla vieraiden kanssa seurustellessa. Blinivohvelit pysyvät myös täydellisen lämpöisinä ja rapeina kun ne nautitaan heti valmistuttuaan.

Blinivohvelien kanssa herkuttelimme sienisalaatilla, kylmäsavuporomoussella, palvikinkkumoussella ja tietenkin tarjolla oli myös suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa. Palvikinkkumousse oli miedosti maustettu lasten makuun sopivaksi ja se heille hyvin maistuikin. Yllättäen lapset kuitenkin söivät eniten blinivohveleita suolakurkulla ja hunajalla. Aikuisille ei suolakurkkuja kovin montaa jäänytkään. Suolakurkut olivat taivaallisia Sauvon suolakurkkua, joita saa jättimäisessä säilyketölkissä (Prismasta alahyllyn kätköistä löydetty). Suolakurkut löysin Siskot kokkaa -blogin vinkin perusteella. ja kyllä se pönikkä on hurjaa vauhtia meillä tyhjentynyt...


Ulkonäkönsä puolesta blinivohvelit ovat myös täydellinen tarjottava ystävänpäivänä tai treffeillä ;).

Tillillä maustetut blinivohvelit (n. 10kpl):
4 dl kermaviiliä
20g hiivaa
2 tl sokeria
3 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 keltuaista
2 valkuaista
2 dl maitoa
40g voita
1 1/2tl suolaa
2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä

Paistamiseen öljyä tai kirkastettua voita

Kuumenna kermaviili varovaisesti kattilassa kädenlämpöiseksi, sekoita samalla. Lisää joukkoon hiiva, sokeri ja puolet molemmista jauhoista. Anna kohota liinan alla 40min.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sulata voi. Lisää taikinaan maito, voi, keltuaiset, suola ja tilli. Lisää myös loput jauhoista. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi ja sekoita varoen taikinan joukkoon.

Voitele vohvelirauta öljyllä tai halutessasi kirkastetulla voilla. Paista vohvelit ja nauti heti täytteiden kera.

Rakuunalla maustettu sienisalaatti:
2 prk sauvon metsäsieni kuutioita
1  pieni punasipuli pieneksi kuutioituna
1 rkl kapriksia hienonnetuna
1 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Huuhtele ja valuta sieni kuutiot. Sekoita kulhossa kaikki ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Muista lisätä suolaa sillä metsäsieni kuutioissa ei ole suolaa. Jos käytät suolasieniä muista liottaa ja älä tällöin lisää suolaa. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kylmäsavuporomousse:
150 g kylmäsavuporoa kuutioituna tai valmiina rouheena
1½ dl kuohukermaa
225g  ranskankermaa (1½ 150g ranskankerma purkkia)
2 tl piparjuuritahnaa
1 pieni punasipuli pieneksi kuutioituna
puolikas suolakurkku kuutioituna
3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon ranskankerma, sekoita hyvin. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Palvikinkkumousse:
150 g palvikinkkua kuutioituna tai valmiina rouheena
1½ dl kuohukermaa
225g  ranskankermaa (1½ 150g ranskankerma purkkia)
puolikas suolakurkku kuutioituna
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
1/2 tl savustettua paprika jauhetta (sweet)
suolaa
mustapippuria myllystä

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon raskankerma, sekoita hyvin. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Mausta suolalla, pippurilla ja savustetulla paprikajauheella. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Tämä oli lapsille tarkoitettu täyte ja hyvin teki kauppansa. Jos olisin pelkästään aikuisille valmistanut täytettä olisin jättänyt savustetun paprikajauheen pois. Sen sijaan olisin lisännyt 2 tl dijon sinappia mousseen ja puolikkaan suolakurkun sijaan käyttänyt kokonaisen.

Kovin kaunis vohvelirauta ei tosin ole kattauksessa, mutta ei tuo nyt kyllä häirinnyt meitä :).


15 kommenttia :

  1. Onpas herkunoloisia! Myös se appelsiinivohveliresepti Hesarissa vaikutti sen arvoiselta, että voisi kaivaa vohveliraudan esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania olivat. Olin niin myyty tästä ohjeesta, että taisi jäädä loput ruoka osiosta lukematta, täytyy katsastaa tuo appelsiinivohvelireseptikin.

      Poista
    2. Olisin myös utelias niiden appelsiinivohveleiden suhteen, onko resepti paperiversiossa vai myös saatavana sähköisenä? :)

      Poista
    3. Täältä löytyy :) http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Makeat+kaneli-appelsiinivohvelit/a1359524431313

      Poista
  2. Ihanan näköisiä. Mekin kaivoimme vohveliraudan kaapista tuossa ennen joulua voitaikinavohveleita kokeillaksemme, mutta tässä on nyt hyvin vahva ehdokas tuonne ystävänpäivän tienoille :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Voitaikinavohvelit on meiltä vielä kokeilematta. Jonkun pitäisi selvästi tehdä vohvelirauta keittokirja, kun kerran kahvinkeitin keittokirjakin on jo olemassa :).

      Poista
  3. http://eiring.fi/shop/index.php/paistinpannut/hiiliteraspannut/blini-triblinis.html

    Minulla on tälläinen hiiliteräs blinipannu, jolla paistelen isollekin porukalle blinit käden käänteessä.

    ht

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kätevä. Täällä vaan kaapit niin täynnä, että hyvä kun ovet menee kiinni :).

      Poista
  4. These look delicious! Great recipe!

    I just discovered your blog and browsed through some of your recipes, they all look scrumptious!

    Even if I have to use the translator I really enjoy reading your posts :)

    I'm a new follower!

    Michela from Italy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks and nice to have you Michela as a reader :). Hope you will manage with the translate tool, unfortunatelly I don't currently have time to write also in english. But please do ask if you need any help with translation :).

      Poista
  5. Hyvältä näyttää!:) Blinivohveleitakin olisi tarkoitus vielä joku kerta kokeilla. Tuota samaa ohjetta olen sillä silmällä katsellut. En kyllä blinien paistoa pannullakaan pidä pahana hommana. Tai kahdelle syöjällehän ei niitä edes kauaa tarvitse paistella, ja kahdella blinipannulla paisto käy entistä nopeammin.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suosittelen hyviä olivat. Olen aina ollut huono seisomaan pitkään hellan ääressä :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...