Kun on kerran repimisen makuun päässyt on sitä vaikea lopettaa ;). Eli taas tuli viikonloppuna valmistettua pitkään ja hartaasti ylikypsää lihaa, tällä kertaa porosta. Sovelsin luotto-ohjettani poron uunilihasta, mutta nyt en käyttänyt luisia patapaloja vaan lapapaistin. Lisukkeeksi meinasin tehdä coleslawta, mutta päädyinkin tarjoamaan kaikki erikseen. Siis porkkana- ja kaaliraasteen sekä majoneesin. Kaalista saa sopivan ohutta raastetta kun käyttää juustohöylää raastamiseen. Maustoin mainiota Hellmannsin majoneesia Nannan -ohjeen innoittamana. Rieskat taas syntyivät Liemessä -blogin ohjeen avulla. Käytin rieskoihin alkuperäistä ohjettä enemmän vehnäjauhoja koska halusin niistä pehmitä. Lopputulos oli törkeen hyvä, kuten taisi lipsahtaa suusta näitä herkkuja nauttiessa :). Lisukkeena oli vielä ihania sauvon suolakurkku viipaleita ja lytättyjä pottuja, mutta niistä lisää myöhemmin.
Revitty Poro 6:lle
1 poron lapapaisti
1 rkl merisuolaa
1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
kiehuvaa vettä
Ota paisti 2h ennen valmistamista huoneenlämpöön. Valmista katajanmarjasuola. Laita merisuolaa, mustapippurit ja katajanmarjat mortteliin ja jauha. Hiero katajanmarjasuola paistin pintaan. Katajanmarjasuolaa jää yli, sen voi säilöä tiiviiseen purkkiin ja käyttää myöhemmin. Nosta paisti suureen pataan tai uunivuokaan. Lisää pataan pilkotut porkkanat, lohkotut sipulit, kokonaiset valkosipulin kynnet ja laakerin lehdet. Paahda paistia 250C 20-30min ilman kantta. Kaada kiehuvaa vettä pataan niin, että paisti melkein peittyy. Nosta kansi padan päälle tai peitä uunivuoka tiukasti foliolla. Anna hautua 130C 4 tuntia. Nosta pata uunista ja poista kansi. Anna jäähtyä hetki. Nosta paisti tarjoiluvadille ja revi liha kahdella haarukalla. Poista luut. Valele revitty liha padan nesteellä.
Tilli-Piparjuuri majoneesi:
2 dl hellmannsin majoneesia
1 tl dijonsinappia
1 tl piparjuuritahnaa
1 rkl sitruunamehua
3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa hetki.
Pienet rieskat:
1 l piimää
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
4 dl ohrajauhoja
Sekoita kaikki ainekset puuhaarukalla hyvin sekaisin. Kuumenna uuni 300C ja laita leivinpaperi pellille. Ota taikinaa kauhalla ja laita neljä kauhallista eri kohtiin pellillä. Levitä taikina kauhan pohjalla sopivan kokoiseksi pieneksi rieskaksi. Paista uunissa n. 3min. Anna jäähtyä hetki ja irroita leivinpaperista.
Rieskat jäivät hiukan kiinni leivinpaperiin, joten leivinpaperia voi öljytä hiukan tai paistaa rieskat alkuperäisen ohjeen mukaan jauhoitetulla pellillä.
Kyllä kuulostaa erittäin herkulliselta!
VastaaPoistaJään odottelemaan lytättyjä pottuja.. :)
Suosittelen kokeilemaan, sen verran hyvää oli. Potuista lisää muutaman päivän sisällä :).
PoistaHmm.. Herkullista. :) Onko lytätty pottu mitään sukua hakatulle, joita meillä tehdään... ;)
VastaaPoista:) nyt en tiedä. On tässä ruoanlaitto termit kohdillaan kun keittiössä revitään, nyhdetään, hakataan ja lytätään :D.
PoistaSopii mulle hyvin, kun harrastuksenikin on hakkaamista. ;D
PoistaTuossa seuraavassa postauksessa näinkin potut. Ei ole ihan sama. Täytynee joskus postata meidän potturuoka. :)
Jään mielenkiinnolla odottamaan teidän hakattuja pottuja :D.
Poistano siis apua miten ihanan näköistä ja kuuloista!!!
VastaaPoistaKiitos :), hyvältä maistuivat ja lapsillekin maistui hyvin.
PoistaMinulla on revityt possut ja muut vielä kokeilulistalla, mutta pakko vielä on kokeilla, kun kaikki kovin kehuvat.:) Lytätyt potut on herkkua, eipä olekaan tullut taas aikoihin tehtyä.
VastaaPoistaSuosittelen. Nyt vielä viitsii uunia pitää päällä monta tuntia, mutta kesän helteillä ei oikein. Jos niitä helteitä edes on tulossa...
PoistaUijui mitä herkkua, meillä olisi hirveä, mutta ei ole kyllä sama asia...voisi silti kokeilla.
VastaaPoistaSamaa katajanmarjasuolaa olen käyttänyt myös hirven maustamiseen ja hyvin on sopinut :).
Poista