perjantai 23. elokuuta 2013

Makumatka Kreikkaan


Lueskelin eräänä päivänä muita ruokablogeja ja törmättyäni Suolaa ja Hunajaa -blogissa tzatzikin ohjeeseen järkytyin. Kesä veteli jo viimeisiään ja en ollut kertaakaan tehnyt tzatzikia! Aiempina kesinä sitä on kulunut ties kuinka paljon.

Tämä "vääryys" oli heti korjattava ja viikonloppuna herkuteltiinkin Kreikan inspiroimalla aterialla. Pala kasleria odotti valmistusta, joten sitä oli käytettävä. Ensimmäiseksi kreikalaisista liharuoista itselleni tulee mieleen vartaat.

Päätin valmistaa possuvartaita souvlaki tyylisesti. Sitruunainen marinadi leikkasi hyvin rasvaista possua ja lopputulos oli erinomainen. Viime hetkellä päätin valmistaa myös pitaleipiä ja onnistuivat erinomaisesti tällä valion sivujen reseptillä, joka on peräisin Liemessä -blogista. Tosin jouduin kesken paiston puuttumaan lasten touhuihin ja pitaleivät saivat ehkä hiukkasen liikaa väriä sekä rapeutta.

Grillasin vartaiden lisäksi munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleita, jotka olivat omaa satoa. Mehevät pihvitomaatit päätyivät kasvihuoneesta myös pitaleipiin. Jopa tzatzikiin käytetyt kurkut ja minttu olivat itse kasvatettuja. Ruoka oli kokonaisuudessaan herkullinen ja varsinkin oma sato maistui mahtavalta!

Possuvartaat Souvlaki tyylisesti:
n. 6:lle
n.800g porsaan kasleria tai ulkofilettä
1 sitruunan mehu
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
½ dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tuoretta laakerinlehtä hienonnettuna (1 kuivattu murennettuna)
kourallinen tuoretta oreganoa hienonnettuna
1-2 oksaa tuoretta rosmariinia hienonnettuna
mustapippuria myllystä
suolaa

Leikkaa possu sopivan kokoisiksi paloiksi. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään. Lisää joukkoon lihat ja anna marinoitua vähintään 4h, mieluiten yön yli.

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pujota lihan palat vartaisiin. Grillaa kypsiksi. Nauti esim. pitaleipien, tomaatin, grillattujen kasvisten ja tzatzikin kera.

Tzatziki:
(iso annos, n. 8:lle)
5 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
2 kurkkua
2 kynttä valkosipulia erittäin hyvin hienonnettuna
kourallinen tuoretta minttua
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa

Laita jogurtti valumaan suodatin pusseilla päällystettyyn lävikköön kahdeksi tunniksi. Raasta kurkut ja purista liiat nesteet pois. Sekoita kurkut valutetun jogurtin joukkoon.

Lisää joukkoon hienonnetut valkosipulin kynnet, hienonnettu minttu ja puristettu sitruunan mehu. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

14 kommenttia :

  1. Ihana ateria! Ja kaikkein parasta on, kun saa omasta pihasta hakea suuren osan raaka-aineista.:) Jotain kreikkalaistyyppistä ruokaa itsekin suunnittelen kohta tekeväni, kun viiniköynnöksessä on taas komeat lehdet kääryleitä varten.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)! Viiniköynnöstä olen itsekkin himoinnut ja varsinkin sen takia, että voisi itse tehdä viinilehtikääryleitä. Täytyy vain odottaa siihen asti, että saa kunnon kasvihuoneen.

      Poista
    2. Minäkään en pidä mitään väliä sillä, ettei viiniköynnökseni ole rypäleitä tuottanut, niitä saa kaupastakin. Pääasia, että lehtiä riittää kääryleisiin, koska säilöttyjä lehtiä ei meillä päin kaupoissa sitten olekaan.;) Viiniköynnökseni ei viihtynyt kasvihuoneessa. Ilmeisesti kasvihuoneessa pitäisi olla avoin maapohja, jotta köynnös pääsisi kunnolla juurtumaan. Siirsin köynnöksen isoon ruukkuun, ja nykyään köynnös on kesät ulkona, talvet puilla lämmitettävässä pihamökissä. Lajike on kyllä sellainen, että sen pitäisi pärjätä talvet ulos istutettunakin, mutta en vain ole löytänyt sille sopivaa kasvupaikkaa. Ruukkuja pihaan mahtuu vielä vaikka kuinka, mutta monivuotisille ei enää oikein tilaa löydy.

      Poista
    3. Samat on itsellä mietteet, lapset voi tosin olla erimieltä :). Puutarha keskiviikossa viiniköynnös istutettiin kasvihuoneeseen niin, että juurille kaivettiin kuoppa kasvihuoneen ulkopuolelle perustusten alta ja kasvi jäi kasvihuoneen puolelle. Niin kuulemma viihtyy ja tuottaa parhaimman sadon.

      Poista
    4. Tuollainen konsti olisikin täytynyt huomioida jo rakennusvaiheessa. Nyt ei enää oikein voi kasvihuoneessa kaivaa, kun siellä on kasvupenkkien alla routalevyt ja lämmityskaapeli. Yksi vaihtoehto voisi olla tehdä viiniköynnökselle ihan oma pieni kasvihuoneensa.;)

      Poista
    5. Juu, itsellä se takaraivossa kun hartaana toiveena kunnon kasvihuone niin rakennusvaiheessa täytyy jo miettiä viiniköynnösten istutus. Äkkiäkös sitä pienen tönön vanhoista ikkunoista pykää ;D.

      Poista
  2. Nam! Tzatziki on niin herkullista ja tosi hyvän näköinen toi pitaleipä! Meillä häämöttää Kreikan matka.. vielä pitäis hetki malttaa odottaa, ihanaa! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää matkaa. Joudun itse tällä haavaa tyytymään makumatkailuun :).

      Poista
  3. Todella hyvännäköiset vartaat ja tietysti yksi mun lempparisooseista! :)
    Pitkästä aikaa pitääkin tehdä possujuttuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja niin on tzatziki myös minun lempisoossini. Sen takia järkytyinkin, että oli koko kesä kulunut ilman :).

      Poista
  4. Tulihan se kesän eka tsatsiki ;-) Aina yhtä hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän kesti ja olisi saattanut jäädä tekemättä ilman sinun muistutustasi :). Kiitokset vaan vielä kerran!

      Poista
  5. Hei,
    Näyttääpä herkulliselta kokonaisuudelta!
    Terveisin,
    Pekka Valion markkinoinnista

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...