Mökkikylän suurin nähtävyys on Urajärven kartano. Kartano on ollut restauroinnissa neljä vuotta ja aukesi onneksi tänä kesänä yleisölle pitkällisien neuvottelujen jälkeen museoviraston budjettileikkausten takia. Tosin ensi vuodesta ei ole vielä tietoa eli tänä kesänä kannattaa varmuuden vuoksi kiirehtiä paikan päälle, jos ei kartano enää ensi vuonna ole auki.
Kartano on vain pienen koukkauksen päässä nelostieltä Vierumäen liittymästä, joten ohikulkumatkallakin kannattaa pistäytyä. Kartano on avoinna ke-su klo: 11-16 31.8.2013 asti. Kartanoon voi tutustua ainoastaa ohjatuilla kierroksilla, jotka alkavat tasatunnein.
Tässä kuuluisat kartanon pionit, joita on kuulemma päätynyt isoisäni kotipihalle (=mökille) ja sieltä myös meidän raksan pihalle.
Urajärven kartano kuului von Heideman suvulle. Viimeisimmät isännät olivat sisarukset Hugo ja Lilly, jotka kuolivat ilman perillisiä (Lilly 1917). He testamenttasivat kartanon irtaimistoineen muinaismuistoyhdistykselle ylläpidettäväksi kartanomuseona.
Urajärven kartano onkin ainut kartano suomessa, jossa irtaimisto on säilynyt sellaisenaan ja museoon ei ole tuotu esineistöä muualta.
Urajärven kartano on hieno kesäretkikohde, jota voin suositella lämpimästi. Kartonokierroksella kuulee jännittävän tarinan Hugon ja Lillyn vanhemmista, joka vetää vertoja Humisevalle harjulle. Urajärvenkartanosta onkin Elisabeth Aho kirjoittanut historiallisia romaaneja, joihin kannattaa tutustua ennen vierailua. Romaanit ovat: Valkea kuin uni 2000, Lilly 2002 ja Kartanon tiellä 2006.
Kartanolla toimii myös idyllinen kahvila kartanon aukioloaikoina. Antimet ja ruusukupit olivat kerrassaan ihastuttavia.
Kartanolla on myös muutaman kilometrin maisemapolut, joita pitkin pääsee ihailemaan mm. Hugon rakennuttamaa Valhallaa.
Valhallasta on mahtavat näkymät Urajärvelle. Meidän seurue sai nauttia Valhallassa pienten prinsessojemme balettiesityksestä :).
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti