perjantai 30. elokuuta 2013

The Luomubroileri


Viikko sitten Prismoihin saapui erä suomalaista luomubroileria. Kyseessä on maataloustuottaja Hermanni Huhtalan, S-ryhmän ja Pajuniemen yhteistyönä tehty kokeilu luomubroilerin tuotannon kannattavuudesta.

Luomubroilerit ovat Hubbard-rotua ja niitä kasvatetaan pidempään kuin tavallisia broilereita. Luomubroilereilla on myös enemmän tilaa ja ne saavat kesäisin käyskennellä ulkona. Broilereille syötetään luomuviljaa ja luomurehua. Lisää tietoa luomubroilereista löytyy täältä.


Koe-erä luomubroileria tuli Prismoihin viimeviikon torstaina ja itse ehdin kauppaan vasta lauantaina,  onneksi broileria oli silloin vielä runsaasti tarjolla. Itse päädyin ostamaan kokonaisen broilerin, sillä muiden luomubroilerituotteiden hinta oli kokonaiseen verrattuna päätähuimaava.

Kilohinta luomubroilerille oli 12,90€/kg ja n. 1,9kg broilerille hintaa tuli siis 24,90€.  Tunnustan, että kilohinta kirpaisi. Tosin luomubroilerista riitti syötävää kahdelle aikuiselle ja kolmelle pienelle lapselle kahdeksi kerraksi ja vielä riivin loupuista itselleni täytettä lounassalaattiini.

Näin kallista ostosta en halunnut mokata, joten neuvoa hain Liha -keittokirjasta. Luomubroilerin valmistin kirjan "Yrttivoilla täytetty broileri" -ohjetta mukaellen. Lopputulos oli herkullinen ja mehevä. Luomubroileri saattaa siis hyvinkin päästä pöytäämme toistekkin.

Yrttivoilla täytetty luomubroileri
1 luomubroileri
suolaa
mustapippuria myllystä
1 luomusitruuna
½ ruukku timjamia
Yrttivoi:
½ ruukkua timjamia
1 dl silopersilijaa hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä
150g huoneenlämpöistä voita

Halutessasi perunoita ja 1,5dl kanalientä

Luomubroileri on raakapakaste, joten laitoin broilerin jääkaappiin sulamaan 2 vuorokaudeksi ennen valmistusta.

Valmista yrttivoi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna hyvin. Irroita timajamin lehdet varsista ja hienonna persilija. Sekoita yrtit ja valkosipuli hyvin, pehmeään kuutioituun voihin.

Irroita broilerin nahkaa varoen ja hiero suolaa sekä mustapippuria broilerin pintaan. Työnnä yrttivoita varovasti nahan alle. Vedä nahka takaisin paikalleen. Itse hieroin vielä ylijääneet voit nahan pintaan.

Lohko sitruuna ja laita broilerin vatsaan. Lisää vatsaan myös ½ ruukku timjamia. Sido broileri koivista ja siivistä tiukasti kiinni.

Kypsennä 175C kunnes sisälämpötila on 75C. Kun boileri on ollut uunissa 30min voit halutessasi lisätä uunivuokaan pestyjä kokonaisia perunoita ja 1,5dl kanalientä. Perunat imevät itseensä paiston aikana mahtavasti makua.12 kommenttia :

 1. Oi, sinä ehdit jo maistamaan - minä olin Prismassa liian aikaisen eivätkä olleet vielä tulleet. Ihanaa, että ovat noin isoja !!! Vaikka sitten vähän kalliimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytti kokonaisia luomubroilereita ainakin meidän lähi Prismassa vielä olevan. Ei ehkä ihan arkiruokaa näillä hinnoilla, mutta hyvää kyllä oli.

   Poista
 2. mulle ei vaan vieläkään ole selvinnyt mitä ihmeen suomalaista on broilerissa joka tuodaan tänne jo kuoriutuneena untuvikkona tanskalaisesta megajättikanalasta ja jota ruokitaan tanskasta tuodulla rehulla... eikö sen pitäisi olla nimeltään tanskalainen broileri?

  VastaaPoista
 3. Nyt ne siis tuli. Pitänee koukata Prisman kautta ihan näiden takia. Ilmeisesti maku oli kuitenkin hinnan arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskaltaisi vannoa, että eroa sokkotestissä huomaisi tavalliseen verrattuna :D. Lopputulos oli kuitenkin herkullinen.

   Poista
 4. Vähän aikaa sitten eräässä ruokaohjelmassa todettiin, että uunista ottamisen jälkeen broileri pitäisi kääntää ylösalaisin ja antaa tekeytyä vielä puolisen tuntia folion alla. Tällä tavalla nesteet valuvat broilerin läpi ja tekevät siitä mehukkaan, kun tavallisesti rintaosa pääsee usein kuivahtamaan. Onko tässä perää, oletko kokeillut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä ole aikaisemmin tästä kuullut. En kyllä usko, että mikään konsti pelastaa jos rinta pääsee oikein kunnolla kuivahtamaan. Tässä ohjeessa voin määrä pitää huolen kyllä siitä, ettei rintaosa pääse kuivumaan kunhan voita vain laittaa kunnolla nahan alle.

   Poista
 5. Upeeta, että ostit luomubroileria! Mä en ole siihen valitettavasti törmännyt, mutta jos vielä törmään niin ostan heti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli linnulla ainakin kokoa ja kyllä maistui hyvältä. Lähi prismassa näytti ainakin olevan reippaasti vielä jäljellä.

   Poista
 6. Mahtavaa!! Tuossa keväämmällä jossain laatutietoisuuden puuskassa julistinkin, että olisin valmis maksamaan just tuollaisesta! Nyt täytyy lähteä lunastamaan lupaukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin julistin minäkin ja lupaus oli pidettävä :).

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...