lauantai 1. maaliskuuta 2014

Broilerin koipia uunissa klementiineillä ja ouzolla höystettynä

Hiihtolomalla tuli kokattua paljon, kun lastenhoitoapua oli tarjolla ruhtinaalisesti. Akateemisen alesta pikkusiskoni välityksellä hankkima Jerusalem -keittokirja oli itsestäänselvä valinta mukaan mökille. Ensimmäiseksi kokeiluun päätyi uunissa paistettuja broilerin koipia klementiineillä ja arakilla.

Broilerin koipia uunissa klementiineillä ja ouzolla höystettynä

Arak ei ainakaan itselleni sanonut yhtään mitään ja miltei jo hyppäsin kirjassa eteenpäin olettaen, että kyseessä oli ainesosa, jota olisi turha Heinolasta etsiskellä. Onneksi luin reseptiä pidemmälle ja huomasin, etttä arakin lisäksi reseptiin käy ouzo tai pernod. Päättelin siis, että arak on anispohjainen viina ja tämän myös mr. google myöhemmin vahvisti.

Ouzoa löytyi jopa mökiltä, joten sitä käytettiin tähän reseptiin. Alkuperäisessä ohjeessa paloiteltiin kokonainen broileri, mutta itse käytin broilerin koipia. Lisukkeena nautimme yksinkertaisesti riisiä. Annoksen maut olivat aivan mahtavat ja itselle piristävän uusia. Makumaailmaltaan tämä annos sopii erinomaisesti myös pääsiäiseksi, vaikka kovaamaan lammasta.

Keittokirja pääsi käyttöön myös toisen kerran loman aikana, mutta siitä lisää myöhemmin. Kirjaa on tullut selailtua ahkerasti ja miltei olen tilannut samojen tekijöiden aiemman keittokirjan Ottolenghi ja myös keittokirja Plenty on harkinnassa. Suosittelen siis tätä annosta sekä keittokirjaa erittäin lämpimästi kaikille.

Broilerin koipia uunissa klementiineillä ja ouzolla:

100ml arak, ouzoa tai pernod
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl puristettua appelsiinimehua
3 rkl puristettua sitruunamehua
2 rkl kokojyväsinappia
3 rkl ruokosokeria
2 keskikokoista fenkolia (yht. 500g)
1 broileri paloiteltuna tai 1,6kg broilerin koipia
4 klementiiniä (yht. 400g)
1 rkl timjamin lehtiä
2 ½ tl fenkolin siemeniä kevyesti murskattuna
suolaa
mustapippuria myllystä
hienonnettua lehtipersilijaa hienonnettuna

Valmista marinadi sekoittamalla kulhossa ouzo, oliiviöljy, appelsiinimehu, sitruunamehu, sinappi ja sokeri hyvin keskenään. Lisää joukkoon suola ja mustapippuri, sekoita vielä. Poista fenkoleista huonot kohdat, puolita penkolit ja leikkaa puolikkaat neljäksi lohkoksi. Lisää fenkolit lohkot kulhoon marinadin joukkoon.

Pese klementiinit hyvin ja viipaloi ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Lisää klementiini viipaleet marinadiin. Lisää myös fenkolin siemenet ja timjamin lehdet. Laita broilerin palat pussiin ja kaada merinadi päälle. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia tai mielellään yön yli.

Kaada broilerit ja marinadi suureen uunivuokaan. Laita broilerit vuokaan nahkapuoli ylös päin. Laita vuoka uuniin ja paista 200C n. 45 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää. Nosta broileri, fenkolit ja klementiini pois vuoasta tarjoiluvadille.

Kaada vuoan neste pannuun ja keitä kasaan kunnes nesteestä on jäljellä 1/3. Kaada neste broilerien päälle ja koristele hienonnetulla lehtipersilijalla. Tarjoile keitetyn riisin tai bulgurin kera.


2 kommenttia :

  1. Samaa mieltä Jerusalemista. Se on yksi viime vuoden ehdottomasti parhaita kirjahankintojani. Se on tosin ollut jo hetken ystävällä vaihtokauppojen kautta lainassa. Tilalle sain toisen huippukirjan MasterChef Adamin esikoisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin tekee mieli kokata keittokirja alusta loppuun, mutta nyt kyllä kävi niin :). Täytyypä vilaista tuota Adamin keittokirjaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...