torstai 7. maaliskuuta 2013

Chorizo-tacot, niin hyvää ettei sanotuksi saa


Syvä hiljaisuus vallitsi pöydässä viime viikonloppuna. Syynä ei ollut epäsosiaalisuus vaan ruoan herkullisuus. Chorizo-tacot olivat niin hyviä ettei edes sanotuksi saa, näin erästä vanhaa mainosta lainaten. Täytyy tunnustaa, että hiljaisuuden taisi kuitenkin rikkoa muutama huokaus tai voihkaisu. Hiljaisuus jatkui vielä hetken ruokailunkin jälkeen kun taisimme kaikki olla hieman tyrmistyneitä herkullisuudesta (ja ylensyönnistä ;)). Sen jälkeen suitsutusta suorastaan sateli ja täytyy itsekkin todeta, että ruoka oli harvinaisen hyvin onnistunutta ja erityisen herkullista.

Nykyään on miltei mahdotonta kävellä paikallisessa cittarissa savuhovin palvelupisteen ohi edes harkitsematta tuoreiden chorizojen ostoa. Muutkin taitavat painia saman ongelman kanssa, sillä viimeisiä on aina viety kun olen niitä ostanut. Kun taas kerran niitä ostin päätin kokeilla jotain erilaista ja päädyin tekemään tacoja. Karamellisoituja sipuleita keksin laittaa tacoihin luettuani jotain jo unohtamaani ohjetta jostain blogista, eli huudella saa jos tunnistaa idean omakseen :). Olen myös tykästynyt pieniin maissi tortilloihin, jotaita tässäkin ohjeessa käytettiin. Uunissa tortilloista tuli ihanan rapeita. Tacojen lisukkeena tarjoilin ranskankermaa, guacamolea ja (luumu)kirsikkatomaattisalsaa. Salsan ohje löytyy täältä ja ohjetta muutettiin tällä kertaa sen verran, että käytimme luumukirsikkatomaatteja. Guacamolen ohje löytyy täältä ja siihen käytimme tällä kertaa 2 tuoretta jalopenoa siemenet poistettuina ja hienonnettuna.

Lueskeltuani mieheltä työmatkalta tuliaiseksi saamaani BHG:n Mexican erikois julkaisua minulle selvisi, että Meksikossa käytetään myös paljon chorizoa, mutta ne eroavat espanjalaisista. Meksikolaiset chorizot ovat aina tuoremakkaroita ja ne on maustettu jeeralla ja korianterilla eikä savustetulla paprikajauhella. Itselläni oli käytössä espanjalaisia, joten maustamiseen käytin sitten juuri jeeraa ja korianteria, ehkä siis päästiin tarpeeksi lähelle :).


Chorizo-tacot
(12kpl, 4-6:lle)
1 pkt (12kpl) pieniä maissi tortilloja
8 tuoretta chorizoa (n.500g)
2 kpl säilöttyjä chipotle chilejä adobo kastikkeessa
1-2rkl adobo kastiketta chili tölkistä, määrä riippuu halutusta tulisuus asteesta
1 tlk kuorittuja säilöttyjä tomaatteja
1 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl oreganoa
100g pala cheddar juustoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuutioi chorizot ja paista pannulla kunnolla rapeiksi. Kaada ylinmääräistä rasvaa pannulta pois, jätä n. 2rkl. Itse nostin choritzot hetkeksi pois pannulta ja kaadoin rasvaa pois ja laitoin takaisin pannuun. Mausta jeeralla ja korianterilla. Poista chipotle chileistä siemenet ja hienonna. Lisää chilit pannuun sekä 1-2rkl adobo kastiketta chilitölkistä. Nosta säilyketomaatit purkista (purkin tomaattikastiketta ei käytetä) ja kuutioi, lisää pannuun. Lisää oregano, suola sekä pippuri. Asettele tortillat pellille tacojen tyyliin (kts. kuva yllä). Ja jaa chorizo täyte tortilloille. Valmista karamellisoidut sipulit (ohje alla) ja jaa ne tortilloille. Raasta cheddar ja ripottele täytteiden päälle. Paista uunnissa 225C kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä sekä tortillat tulleet rapeiksi. Herkuttele ja nauti!

Karamellisoidut sipulit (ohje sillä sipuli -blogista)
n. 40 g voita
3 isoa sipulia puolitettuna ja siivutettuna (tai 4 keskikokoista)
4 rkl (ruoko)sokeria
4 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
vettä
 
Sulata voi pannulla ja lisää sipulit. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä kunnes saavat hiukan väriä. Lisää sokeri pannuun ja sekoita hyvin. Lisää punaviinietikka ja keittele kunnes neste on miltei kokonaan haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää muutama ruokalusikallinen vettä. Hauduttele kunnes sipulit pehmeitä ja tahmaisia.

16 kommenttia :

  1. Kuulostaa kyllä erittäin hyvältä täytekombolta. Täytynee kokeilla jonkinlaista versiointia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekstistäkin voi ehkä päätellä :), että suosittelen!

      Poista
  2. Houkuttelevan oloista.:) Tacoja meillä ei olekaan syöty moneen vuoteen. Täytyisi korjata sekin asia. Onko tuo Amigos hyvää? En kauheasti oluesta välitä, mutta joidenkin ruokien kanssa olut on parasta ruokajuomaa. Corona Extra on suosikkini.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Corona myös oma suosikkini tex mexin pariksi. Amigos oli ihan ok, siihen oli lisätty jo valmiiksi limen makua, joten hieman keinotekoinen maku.

      Poista
  3. Westcharkilla on muuten myös todella hyvä chorizo, juurikin sellainen raakamakkaratyyppinen. Taidanpa yrittää löytää niitä jostain ja pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla meillä ollaan oltu myytyjä näihin :).

      Poista
  4. Stockalla oli muuten myynnissä nyt niitä oikeaoppisia masa harina -jauhoja, jos haluat testata tortillojen tekemistä itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustan hypistelin jauhoja jo stockalla, mutta hillitsin itseni. Kuiva-ainekaappi ratkeaa liitoksistaan ja pitäisi keskittyä opiskeluihin :).

      Poista
  5. Chorizot ovat ihania... ja aika samanlaista sipulia löytyy meiltä aina kotihamppareista ! Niin, ja hunajalla makeutettuna niitä laitetaan lammascouscousiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä aikaisemmin käytetty vain marinoitua punasipulia, mutta taisivat nämä karamellisoidut viedä voiton. Tosin eivät taida marinoituja peitota terveellisyydessä :D.

      Poista
  6. Nyt niin kaduttaa, etten ostanu eilen chorizoa, kun vähän meinasin.... Herkku kuva myös!

    VastaaPoista
  7. Ja vielä hyvän naistenpäivän toivotus.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...