perjantai 31. tammikuuta 2014

#Satasyytäollaonnellinen nro.1

Melkein kuukausi sitten Perjantaikokin blogissa haastettiin muut bloggaajat löytämään pieniä onnen hetkiä tavallisesta arjesta. Ihastuin heti ajatukseen, mutta ei riittänyt aikaa lähteä heti mukaan.

Kun lumi satoi maahan, tuli myös lunta tupaan näin vanhaa sananlaskua mukaellen. Ei ole parampaa hetkeä etsiä niitä arjen pieniä ihmeitä ja onnen hetkiä kuin silloin kun huolien vuori on Mount Everestin kokoinen ja stressitaso pilvissä.

Jatkossa minun päivittäisiä onnen pilkahduksia pääset seuraamaan facebookissa, twitterissä ja instagramissa. Hastagillä #satasyytäollaonnellinen löytyy myös muiden haasteeseen osallistuvien bloggaajien onnen pilkahduksia. Toivotaan, että keskittymällä pieniin arjen ihmeisiin huolien vuori pienenee edes kukkulaksi.



#satasyytäollaonnellinen nro1 Lapsen riemu ensimmäisistä omista kaunoluistimista, tai neidin sanoin prinsessaluistimista

maanantai 27. tammikuuta 2014

Herkullinen Arki: Linssi-Porkkanakeitto

Ruokabloggaajilta varmasti usein kysellään lempiruokaa. Ruokabloggaajana ja kolmen pienen lapsen äitinä minulta usein kysytään tai ehkä suorastaan udellaan lasten lempiruokia. Sana porkkanakeitto saa meillä riemunkiljaukset kuulumaan varmaan myös naapuriin asti. Lasten ehdoton lempiruoka on siis porkkanakeitto. Oikeastaan keitto on linssi-porkkanakeitto, mutta linsseistä pysyn visusti hiljaa. Näin keitto maistuu kaikille erinomaisesti.

linssi-porkkanakeitto

Heti kun ilmat syksyllä kylmenevät löytyy rajahin currytahna purkki keittiöstämme ja useat nopeat arkiruoat saavaat mausteisesta tahnasta potkua. Lasten kanssa käytän tahnaa kuitenkin maltillisesti, joten jos teet keittoa pelkästään aikuisille niin lisää ihmeessä currytahnan määrää.

Toisesta suosikki arkiruoastamme pekoni-pastasta on monta eri versiota ja niin on myös tästäkin. Välillä käytän ruokakerman sijaan kookosmaitoa ja joskus paahdan porkkanat uunissa currytahnan kera ennen keittämistä. Lasten mielestä keitto kuuluu ehdottomasti tarjota raejuuston kera, mutta välillä haetaan vaihtelua käyttämällä fetaa. Yksinkertaista ja herkullista, arkiruokaa parhaimmillaan.

Linssi-Porkkanakeitto:

öljyä
1 iso sipuli
1 tl rajah mietoa currytahnaa
9 dl vettä
1 rkl kana- tai kasvisfondia
1 kg porkkanoita
1 tlk valmiiksi keitettyjä punaisia linssejä (go green)
2 dl ruokakermaa

Porkkanakeiton tarjoiluun:

raejuustoa

Kuori ja kuutioi sipulit. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Lisää kuutioidut sipulit ja rajah currytahna. Kuullota muutama minuutti. Lisää vesi ja fondi, kuumenna kiehuvaksi. Kuori ja pilko porkkanat. Lisää porkkanat kattilaan ja keitä n. 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta linssit. Lisää linssit kattilaan ja anna porkkanakeiton kiehua vielä noin viitisen minuuttia. Lisää ruoka kerma ja anna porkkanakeiton vielä kiehahtaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarjoa raejuuston kera.

torstai 23. tammikuuta 2014

Vanha kunnon lihapiirakka

vanhan ajan lihapiirakka

Lihapiirakka oli lasten ainoa toive joulupöytään. Joulupyhät sujuivat meillä sairasteluiden merkeissä, joten luvattu lihapiirakka tehtiin vasta tämän vuoden puolella. Hesarissa oli sopivasti tarjolla lihapiirakan resepti ennen joulua. Päädyin muokkaamaan reseptiä meidän makuumme sopivaksi. Riisin keitin vahvassa lihaliemessä maksimoidakseni maun. Jauhelihan maustoin tomaattisoseella, valkosipulilla, vahvalla unkarilaisella paprikajauheella ja oreganolla.

Lihapiirakka maistui kaikille erinomaisesti ja siihen saatiin hyvin käytettyä joulusta ylijääneet puuroriisit. Tällä reseptillä lihapiirakkaa tulee pellillinen ja ainakin meillä siitä riitti moneksi päiväksi. Erinomainen versio lihapiirakasta on myös blogissa aiemmin julkaistu Talkoopiirakka, johon lisäsin kaalia ja smetanaa, lopputulos oli herkullinen.

Perinteinen Lihapiirakka:

pellillinen

Taikina:

5 dl vehnäjauhoja
200g pehmeää voita
250g maitorahkaa

Täyte:

2 sipulia kuutioituna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
400g sika-nauta jauhelihaa
2,5 dl (puuro)riisiä
2 lihaliemikuutiota
2 munaa
1 prk (a 70g) tomaattisosetta
2 tl unkarilaista paprikajauhetta
2 tl oreganoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Voiteluun:

kananmuna

Kuutioi pehmeä voi ja nypi jauhot joukkoon. Lisää rahka joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan vedessä, johon on lisätty lihaliemikuutiot. Sekoita riisi ja jauheliha hyvin keskenään, lisää munat joukkoon.

Kuullota sipulia muutama minuutti öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja valkosipuli, paista kunnes jauheliha on kypsää. Lisää tomaattisose, paprikajauhe, oregano, suola ja mustapippuri. Muista maustaa reilusti, muuten lihapiirakasta tulee mautonta.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen taikinapala uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte taikina levyn päälle niin, että reunoille jää taikinaa noin 3 cm. Kaulitse toinen taikinapala ja nosta kanneksi. Leikkaa ylimääräinen taikina pois reunoilta ja kiinnitä reunat hyvin.

Halutessasi voit koristella piirakan pintaa ylimääräisellä taikinalla. Voitele pinta munalla. Paista lihapiirakkaa uunissa 225 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea n.25 minuuttia.

tiistai 21. tammikuuta 2014

Avocado BLT Parmesanmajoneesilla


Aina joskus hetken mielijohteesta syntyy kaappien sisällöstä jotain järisyttävän hyvää, niin kävi tämän Avocado BLT:n kanssa. Parmesanmajoneesi oli niin hyvää, että se voi aiheuttaa jopa riippuvuutta. Flunssaisena ei ole ruoka oikein maistunut, mutta kun erehdyin katsomaan telkkarista Australian MasterChef jakson, jossa joukkueet myivät valmistamiaan annoksia torilla iski kauhea nälkä. Yllätten BLT:tä tarjosivat miltei kaikki joukkueet, joten sitä oli itsekkin saatava.

BLT -lyhenne tulee sanoista bacon, lettuce ja tomato eli paahdettu leipä pekonilla, salaatilla ja tomaatilla. BLT sisältää usein myös majoneesia. Niimpä päätin samaan syssyyn kokeilla jo pitkään tocook -listallani olluta parmesanmajoneesia. Kello oli jo ties mitä arki-iltana, joten tehtiin pikamajoneesia, johon lisäsin raastettua parmesaania. Oi, oi ja voi miten herkullista parmesanmajoneesi oli, sääli ettei ole kovin terveellistä


Avocado BLT Parmesanmajoneesilla:

4 kpl
8 paahtoleipää
150g pekonia
2 avocadoa
puristettua sitruunamehua
3 tomaattia
1 punasipuli
jääsalaattia


Paahta paahtoleivät pannulla tai paahtimessa rapeiksi. Paista pekonit myös rapeiksi pannulla ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Kuori avocadot ja poista kivet. Kuori punasipuli. Viipaloi tomaatit, punasipuli ja avocadot. Ripottele avocadojen päälle hiukan sitruunamehua tummumisen ehkäisemiseksi. Huuhtele ja kuivaa jääsalaatti. Laita kaikkia täytteitä leivälle ja viimeistele parmesanmajoneesilla. Sitten vaan kansi päälle ja herkuttelemaan. Syöminen saattaa olla hiukan sotkuista puuhaa.

Pikainen Parmesanmajoneesi:

1 muna
2 dl rypsiöljyä
½-1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl dijon sinappia
2 rkl sitruunamehua
suolaa
1 dl raastettua parmesaania

Mittaa kaikki ainekset paitsi raastettu parmesan korkeaan kulhoon, mielellään sauvasekoittimen mukana tulleeseen mittakulhoon. Laita sauvasekoitin kulhoon ja surauta täydellä teholla kunnes majoneesi on valmis. Sekoita raastettu parmesan joukkoon.


sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Arjen nopeat: Pinaatti-PekoniPasta

arjen nopea pinaatti-pekonipasta

Vuorossa taas arjen nopeita eli pinaatti-pekoni pastaa. Reseptin syntyi perheemme suosikin pekonipastan pohjalta. Luottoreseptiin lisättiin peperonchinoa reilusti ja tuoretta pinaattia, joka tuntui hyvältä idealta flunssan häätöoperaatiossa. Spagetti vaihtui myös vielä nopeammin kypsyvään tuorepastaan.

Luottoreseptiä on varioitu meidän keittiössä aikaisemminkin. Reseptin pohjalta on syntynyt myös lehtikaali-pekonipasta ja chorizopasta. Hyvää ei kannata vaihtaa, mutta silloin tällöin hiukan muokata ettei pääse kyllästymään. Lukemattomat nälkäkiukut on tällä "pika"ruoalla taltutettu.

Itse tykästyin tosissani tähän versioon, pinaatti toimi pastassa odotettua paremmin eli törkeän hyvää oli. Peperonchinoa laitoin pastaan reippaasti, joten meidän pikkulapsiperheessä tämä oli aikuisten pikainen päivällinen.

nopea pinaatti pekoni pasta


Pinaatti-Pekonipasta:

500g (pinaatti) tuorepastaa
150g pekoni
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
100g tuoretta pinaattia
2 dl kermaa
2 peperonchinoa murennettuna (pientä kuivattua chiliä)
mustapippuria myllystä reippaasti
suolaa

Tarjoiluun:

parmesania raastettuna

Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuutioi pekonit ja paista paistinpannussa keskilämmöllä rapeiksi. Kuori ja kuutioi sipuli. Lisää sipuli pannuun ja kuullota muutama minuutti. Hienonna valkosipulin kynnet ja huuhtele pinaatti, valuta hyvin. Lisää hienonnettu valkosipuli ja pinaatti pannuun, paista muutama minuutti. Lisää kerma ja mausteet. Anna pastakastikkeen kiehahtaa. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Tarjoa raastetun parmesanin kera.

perjantai 17. tammikuuta 2014

Uunissa paistettu kokonainen Entrecote ja valkosipulivoi

Itse en ole suuri pihvin ystävä ja kun tarjouksen uhrina ostin entrecotepalan päätin valmistaa sen kokonaisena. Ensimmäisellä googletuksella tuli vastaan Viini -lehden sivuilta Antti Vahteran ohje, jota päätin kokeilla soveltaen kotoa löytyviin aineksiin.


Itselle tulee entrecotesta ensimmäisenä mieleen grillaus eli hiukan jännitti mitä tästä tuleekaan. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä. Vaikka valkosipulivoi oli hyvää, ehkä kastike olisi sopinut paremmin lihan kanssa tarjottavaksi, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli ehdotettu.

Kokonaisena paistettu entrecote:

n. 1,5 kg pala entrecotepala
paistinarua
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
3 oksaa rosmariiniä hienonnettuna
2 rkl sitruunatimjamin lehtiä
6 valkosipulin kynttä hienonnettuna
savusuolaa
mustapippuria

Sekoita oliiviöljy, rosmariini, timjami, valkosipulin kynnet, savusuola ja mustapippuri hyvin keskenään. Hiero entrecoteen pintaan ja kääräise liha tiukasti kelmuun. Anna marinoitua vähintään 1 päivä, mielellään 2 jääkaapissa.

Pyyhi liiat marinadit pois pinnalta ja sido entrecotee tiukaksi paketiksi paistinarulla. Ruskista lihan pinta kuumassa pannussa öljyssä. Nosta uunivuokaan ja laita paistomittari. Paista 180 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Kääri liha folioon ja anna levätä 30 minuuttia. Viipaloi ja tarjoile.



Valkosipulivoi:

100g pehmeää voita
1 rkl hienonnettua rosmariinia
1 rkl timjamin lehtiä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
savusuolaa

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Laita voimassa kelmun päälle ja kääri tiukaksi paketiksi kierittämällä päistä. Laita pakkaseen kovettumaan. Irroita kelmu ja leikkaa voinapeiksi.

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Waldorfin salaatti juuriselleristä


Uuden vuoden ensimmäinen päivä oli erittäin herkullinen, koska päivällisellä nautittiin hirven routapaistia ja waldorfin salaattia. Lupaisiko tämä herkullista (blogi)vuotta 2014?

Waldorfin salaatti taitaa olla niitä klassikoita, joista löytyy lukemattomia versioita. Salaatti on syntynyt 1890 -luvun loppupuolella New Yorkissa Waldof hotellissa tiedettävästi päähovimestari Oscar Tschirky:n toimesta. Ensimmäinen Waldorfin salaatin ohje löytyy keittokirjasta The Cook Book by "Oskar" of the Waldorf. Digitaalinen versio kyseisestä keittokirjasta löytyy Californian yliopiston digitaalisen kirjaston sivuilta.

Aito ja alkuperäinen tämä minun reseptini ei ole, alkuperäisessä ohjeessa ei ole kuin omenaa, selleriä ja majoneesia (s.433). Se yllätti, ettei alkuperäisessä ohjeessa käytetty pähkinöitä ollenkaan. Halusin kuitenkin pähkinöitä salaattiin, mutta kauppalappua kirjoittaessani olin vahingossa saksanpähkinöiden sijaan kirjoittanut hasselpähkinöitä eli niitä sitten käytettiin. Keittokirjassa oli mielestäni muitakin mielenkiintoisia ohjeita eli suosittelen tutustumaan. Sivuja keitokirjassa on 907 eli tutkittavaa riittää hetkeksi.

Waldorfin salaatti:

300g juuriselleriä
1 vihreä omena
1 rkl sitruunamehua
1 dl hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä
kokonaisia pähkinöitä koristeluun
tarjoiluun salaatin lehtiä

Kastike:

1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
suolaa
mustapippuria

Kuori juuriselleri ja leikkaa tikkumaisiksi suikaleiksi. Kuumenna kattilassa 2 l vettä kiehuvaksi ja keitä selleri suikaleita muutama minuutti. Valuta hyvin ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kuori omena ja leikkaa samoin kuin selleri, pirskottele päälle sitruunamehu. Pilko pähkinät rouheeksi. Sekoita salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää salaattiin ja sekoita hyvin.

Pese salaatin lehdet ja kuivaa hyvin. Asettele salaatin lehdet tarjoiluvadin pohjalle ja lusikoi waldorfin salaatti niiden päälle. Koristele halutessasi pähkinöillä.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Hirven Routapaisti


Käännytään taas arkistojen puoleen ja postataan uuden vuoden ensimmäisenä päivänä nautittu hirven routapaisti. Routa- tai jääpaisti maistui erinomaiselta ja erityisesti lapset tykkäsivät siitä. Kiitokset tästä paistista menevät taas kerran appiukolle.

Valkosipulit olivat meiltä loppuneet, muuten olisin niitä lisännyt viipaeina liemeen. Voit siis halutessasi lisätä niitä liemeen. Routapaisti onnistuu hyvin myös naudan paahtopaistista. Routapaistin kanssa herkuteltiin juuriselleristä valmistetulla waldorfin salaatilla ja nämä sopivatkin erinomaisesti yhteen. Waldorfin salaatin ohje luvassa myöhemmin.

Hirven Routapaisti:

n. 1,5 kg hirven jäinen paisti

Liemi:

2 l vettä
2 rkl sokeria
3 rkl merisuolaa
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl mustapippureita
2 rosmariinin oksaa
kourallinen timjamin oksia
3 laakerinlehteä
2 rkl valkoviinietikkaa

Laita jäinen paisti 100 asteiseen uuniin. Kiinnitä paistomittari kun paisti on sulanut tarpeeksi. Paista kunnes sisälämpötila on 62 astetta. Meillä paistamiseen kului noin seitsemän tuntia.

Lyttää katajanmarjoja hiukan veitsen lappeella. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta paisti kuumaan liemeen ja anna marinoitua seuraavaan päivään.

Nosta paisti liemestä ja kuivaa. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, halutessasi voit valella hiukan liemellä.

lauantai 11. tammikuuta 2014

Avocado Quesadilla

Näitä herkullisia avocado quesadilloja voisi kutsua myös laiskan kokin quesadilloiksi. Oikeaoppisestihan quesadillat paistetaan pannulla molemmilta puolilta, mutta jos on energiat vähissä voi turvautua myös uuniin niin kuin minä. Jälkikäteen tuli mieleeni, että quesadillat olisi voinut kääntää myös uunissa paistamisen aikana ja saada kunnolla rapea pinta molemmille puolille. Ruuhkavuosien keskellä yritän muistaa tämän ja kokeilla seuraavalla kerralla.


Ostettuani Siken keittokirjan alennusmyynneistä, on kirjan resepteistä pitänyt kokeilla lämpimiä avocadoja. Aikaa ei ole ollut, joten halusin kokeilla lämmintä avokadoa hetkessä valmistuvassa ruoassa. Suhtauduin hiukan epäillen ajatukseen lämpimästä avokadosta, mutta se osoittautuikin herkulliseksi. Avokadoa on tämän jälkeen löytynyt meillä myös perisuomalaisista lämppäreistä.

Quesadilloissa on perinteisesti todella vähän täytettä, mutta tällä kertaa oli kova nälkä. Jos paistat quesadillat pannulla niin silloin kannattaa vähentää täytteiden määrää niin ne pystyy helpommin kääntämään paistamisen aikana.



Avocado Quesadillat:

4-6:lle naposteltavaksi
8 kpl tortilloja
2 avocadoa
½ limen mehu
3 tomaattia
1 punasipuli
1 dl jalopenoviipaleita
100g fetaa tai salaattijuustoa
tuoretta korianteria
2 dl juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 225C. Halkaise avocadot, poista kivi ja irroita avocadon liha kuoresta lusikalla. Kuutioi avocadot ja sekoita kuhossa joukkoon limen mehu tummumisen estämiseksi. Kuutioi tomaatit, punasipuli ja hienonna korianteri.

Laita kaksi tortillaa leivinpaperilla peitetylle pellille ja laita 1/4 jokaista täytettä yhdelle tortillalle. Nosta tortillojen päälle toiset tortillat ja paina hiukan. Paista uunissa 225C kunnes juusto on sulanut ja tortilla on saanut kunnolla väriä n. 10 minuuttia. Voit halutessasi kokeilla quesadillan kääntämistä ympäri paistamisen aikana.

Valmista vielä 2 quesadillaa edellä mainittuun tapaan. Anna quesadillojen hetki jäähtyä ja leikkaa sitten jokainen neljään osaan. Tarjoile heti.


perjantai 10. tammikuuta 2014

Mustajuuri Gratiini


Tässä (vihdoin ja viimein) lupaamani mustajuuri gratiinin ohje. Hieman on taas vaikeuksia löytää aikaa bloggaamiseen ja myös siihen kokkaamiseen. Kuvakin on kaikkea muuta kuin hyvä ja hiukan yritin pelastaa tilannetta kuvankäsittely ohjelmalla kikkailemalla. Pääasiahan on tietysti maku ja siinä ei tämän reseptin kohdalla todellakaan ole mitään moitittavaa.

Mustajuurigratiini:

2-4:lle lisukkeena
500g mustajuuria
1 dl kermaa
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1 dl raastettua gruyere juustoa

Pese mustajuuret hyvin ja kuori veden alla tummumisen ehkäisemiseksi. Puolita mustajuuret, että mahtuvat hyvin kattilaan. Nosta mustajuuret heti vedellä täytettyyn kattilaan ja keitä n. 5min.

Voitele pieni uunivuoka ja nosta keitetyt mustajuuret siihen. Ripottele sitruunan mehu mustajuurien päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää uunivuokaan vielä kerma ja juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut tarpeeksi väriä.

tiistai 7. tammikuuta 2014

Marinoidut mustajuuret ja Mustajuuri-Caesarsalaatti


Mustajuuren käyttö on jostain syystä aina hiukan pelottanut. Ilmeisesti varoittelut juuren tummentumisesta kuorittaessa ovat jääneet mieleen. Päätin kuitenkin rohkaista mieleni ja kokeilla tätäkin juurta uudemman kerran.

Mustajuuri muistuttaa erehdyttävästi voikukan juurta ja se onkin voikukan sukulainen. Mustajuuri kasvaa luonnonvaraisena välimeren ja aasian alueilla, mutta menestyy erinomaisesti myös suomessa. Tosin meillä mustajuuret nostettiin kasvimaalta vasta keväällä, syksyllä eivät olleet ehtineet kasvaa vielä tarpeeksi.
 
Mustajuuri tulee kuoria veden alla tummumisen ehkäisemiseksi. Jostain luin, että mustajuurta kutsutaan myös syysparsaksi. Tämä johtuu siitä, että sitä voidaan tai suositellaan valmistaa parsan tavoin. Mustajuuri sopii myös keittoihin ja gratiineihin. Gratiiniin ohje luvassa myöhemmin. Lisää tietoa mustajuuresta löytyy mm. kasvikset.fi sivustolta.

Marinoidut mustajuuret olivat aivan mahtavan makuisia ja niitä tulee tehtyä takuulla uudestaan. Taidan jopa laittaa mustajuuria tänäkin vuonna kasvimaalle kasvamaan. Marinoidut mustajuuret päätyivät caesar tyyppiseen salaattiin.

Nopean caesarkastikkeen kehittelin minuutin majoneesin ohjeen pohjalta, toimi erinomaisesti. Itseasiassa koko salaatti oli järisyttävän hyvää. Marinointiliemikin sopii käytettäväksi myöhemmin salaatinkastikkeena.

Marinoidut mustajuuret:

500g mustajuuria
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunatimjamin lehtiä
ruokalusikallinen hienonnettua rosmariiniä
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Pese mustajuuret ja kuori veden alla, muuten juuret tummuvat. Leikkaa mustajuuret n.  5cm paloiksi. Nosta mustajuuret heti vedellä täytettyyn kattilaan. Lisää suolaa ja keitä mustajuuret kypsiksi. Anna niiden jäähtyä.

Sekoita marinadin ainekset hyvin keskenään. Laita mustajuuret purkkiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua seuraavaan päivään.


Mustajuuri-Caesarsalaatti:

2 isoa annosta tai 4 pienempää annosta
rucolaa
1 annos marinoituja mustajuuria
parmesania lastuiksi leikattuna
3 viipaletta vanhaa leipää

Pese rucola ja linkoa kuivaksi salaattilingossa. Laita rucola tarjoilulautaselle. Nosta mustajuuret marinadista ja lisää salaattiin. Lisää haluamasi määrä parmesan lastuja caesarsalaattiin.

Leikkaa leivät kuutioiksi ja paista rapeiksi krutongeiksi pannulla .miedolla lämmöllä. Lisää krutongit salaattiin. Valmista caesarkastike ja tarjoa salaatin kera.

Nopea caesarkastike:

1 muna
2 dl öljyä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
2 tl dijon sinappia
suolaa

Laita kaikki ainekset korkeaan sauvasekoittimen mittakulhoon ja surauta sauvasekoittimella muutama minuutti niin caesarkastike on valmista.



sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Uuden vuoden perinteiset salaatit ja kuinka ne nakit oikein keitetään

Meidän perheen uuden vuoden aattoon kuuluu ehdottomasti keitetyt nakit ja perunasalaatti. Perunasalaatin lisäksi teen usein muitakin salaatteja. Tällä kertaa pöytään päätyi yksi lemppareistani eli punajuurisalaatti ja sienisalaatti valkosipulilla maustettuna. Lapsille tein myös heidän suosikki salaattiaan eli porkkanaraastetta ananasmurskalla.


Nakkeja on nyt tullut jo useana vuotena keitettyä ja omasta mielestäni paras tapa keittämiseen on löytynyt. Meillä kuorelliset nakit (n.500g) ensin pistellään haarukalla ja laitetaan sitten kattilaan kylmään veteen (2l). Keitinveteen laitan yhden sipulin lohkottuna, 1 rkl mustapippureita, 1 rkl maustepippureita, 2 laakerinlehteä, 1 porkkanan paloina ja hiukan suolaa.  Kattila nostetaan liedelle ja kuumennetaan kiehuvaksi. Kun vesi kunnolla kiehuu nostan kattilan pois liedeltä ja laitan kannen päälle. Annan nakkien olla vedessä viitisen minuuttia ja sitten ne ovatkin valmiita tarjottavaksi sukureseptillä valmistetun sinapin kera.


Perinteinen Perunasalaatti:

700g kiinteitä perunoita keitettynä
2 vihreää omenaa
2 suolakurkkua
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl raastettua piparjuurta
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
½ sitruunan mehu puristettuna
1 rkl (dijon) sinappia
suolaa
mustapippuria

Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori omenat ja kuutioi. Leikkaa myös suolakurkut kuutioiksi. Sekoita peruna-, omena- ja suolakurkkukuutiot kulhossa. Valmista kastike sekoittamalla loput ainekset keskenään. Kaada kastike salaattiin ja sekoita hyvin. Anna perunasalaatin maustua vähintään muutama tunti tai mieluiten seuraavaan päivään.

Punajuuri salaatti:

3 keskikokoista punajuurta
1 vihreä omena
(purjoa, kevätsipulia)
1 prk smetanaa
1 dl kermaviiliä
2 tl piparjuurta raastettuna
suolaa

Keitä punajuuret kypsiksi ja anna niiden jäähtyä. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori omena ja raasta myös karkeaksi raasteeksi. Sekoita smetana ja kermaviili hyvin keskenään. Lisää raastettu piparjuuri ja suola kastikkeeseen. Sekoita kastike raasteiden joukkoon ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.


Valkosipulilla maustettu sienisalaatti:

1 prk sauvon sienikuutioita
1 pieni punasipuli
½-1 valkosipulin kynsi
1 prk smetanaa
suolaa
mustapippuria

Kaada sienikuutiot lävikköön ja valuta hyvin. Kuori punasipuli ja valkosipulin kynsi. Kuutioi punasipuli erittäin pieneksi kuutioiksi ja hienonna valkosipuli. Sekoita sienikuutiot, punasipuli ja valkosipuli kulhossa. Lisää smetana ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä 30 min jääkaapissa ennen tarjoitua

perjantai 3. tammikuuta 2014

Graavattu poro puolukkakastikkeella

Kalaa ei meidän perheen joulupöydässä näy allergioiden takia, joten päätin graavata kalan sijaan lihaa. Sillä Sipuli -blogissa oli juuri sopivasti ennen joulua ohje graavilihaan. Marketin lihatiskiltä ostettua lihaa en itse uskalla lähteä graavaamaan, mutta juuri ennen joulua saapuneen puolikkaan poron mukana tulleen sisäfileen päätin uhrata tähän kokeiluun.



Mies oli aiemmin graavannut hirven sisäfilettä kaksikin kertaa. Toisella kertaa graavaus oli onnistunut ja toisen kokeilun lopputulos oli kuulemma ollut syömäkelvotonta. Hiukan siis jännitti miten graavaus onnistuu, mutta graavattu poro osoittautui todella herkulliseksi.

Itse pyyhin suolat pois lihan pinnalta ennen viipalointia ja graavattu liha ei maistunut liian suolaiselta. Seuraavalla kerralla taidan kuitenkin kokeilla hiukan pienemmällä suolan määrällä. Graavilihan suolaisuus oli kuitenkin siinä rajoilla.

Halusin tarjota graavatun poron kera jotain ja päädyin tekemään puolukkakastikkeen paseeraamalla puolukat siivilän läpi. Yhdistelmä oli onnistunut ja raikas. Puolukkakastike taisi myös hyvin tasapainottaa suolaista lihaa.


Graavattu poron sisäfilee:

alkupalana 4-6:lle
1 tuore poron sisäfilee n. 180g
1 rkl merisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl hienonnettua rosmariiniä
1 tl katajanmarjasuolaa

Sekoita merisuola, sokeri, rosmariini ja katajanmarjasuola keskenään. Hiero mausteseosta sisäfileen pintaan ja kääri tiukasti kelmuun. Mausteseosta jäi meillä hiukan yli. Laita sisäfilee astiassa jääkaappiin graavautumaan 2-3 päiväksi. Kääntele lihaa muutaman kerran päivässä graavautumisen aikana. Nosta sisäfilee sen jälkeen pakkaseen 2-3 päiväksi. Leikkaa jäisenä ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa heti.


Katajanmarjasuola:

1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl savusuolaa

Laita kaikki mausteet mortteliin ja paukuta suht tasaiseksi maustesuolaksi. Säilytä tiiviissä purkissa.

Puolukkakastike:

200g pakaste puolukoita
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

Sulata puolukat ja paseeraa siivilän läpi. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...