tiistai 28. elokuuta 2012

Kokeilussa lehtikaali


Sadonkorjuu ajan kunniaksi päätin ryhtyä kokeilemaan kasviksia/juureksia, joita ei ole tullut aiemmin käytettyä ruoanlaitossa. Ensimmäisenä kokeiluun päätyi lehtikaali. Kotona ryhdyin sitten tarkemmin tutkimaan mitä on tullut ostettua. Kasvikset.fi sivustolta löytyi seuraava info:

Lehtikaalin C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea. Se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.

Lehtikaalin karkea lehtiruoti pilkotaan ja esikypsennetään ennen lehtiosan lisäämistä lämpimiin ruokiin. Silputtua lehtikaalia voi käyttää persiljan tavoin ja se sopii salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin.

Tietoa lehtikaalista löytyi hyvin suomeksi, mutta reseptejä lehtikaali sipsejä lukuunottamatta ei juuri ollenkaan. Hakusanoilla kale ja curly kale löytyi taas hurjasti reseptejä. Ilmeisesti hyvin käytetty vihannes Englanissa ja Amerikassa. Pientä valinnan vaikeutta siis oli ilmassa. Eilen tuli kastuttua kahteen kertaan ulkona, joten päädyin lämmittävään keittoon. Löysin tämän talvisen minestrone keitton ohjeen BBC:n sivuilta, johon kuitenkin tein muutamia muutoksia. Papuja en ole saanut lapsia syömään vaikka yritetty on monesti, joten jätin ne pois ja lisäsin kasvisten määrää.


Talvinen Minestrone:
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 pkt pekonia
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
3 perunaa
2 valkosipulin kynttä
n. 100g lehtikaalia
500g tomaattimurskaa
1 l kasvislientä
2 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna
ripaus kuivattua chiliä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuumenna öljy kattilassa. Pilko sipuli ja pekoni kuutioksi, siirrä kattilaan. Paista n. 5min kunnes pekonit alkavat ruskistua. Lisää pilkotut porkkanat, perunat, varsisellerit ja valkosipuli. Huuhtele kaali ja poista lehtiruoti. Leikkaa lehtiruoti paloiksi ja lisää kattilaan. Paista muutama minuutti. Lisää tomaattimurska, salvia, chili ja kasvisliemi. Anna kiehua 15min. Lisää lehtikaalin pilkotut lehdet ja anna kiehua vielä 15min. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele halutessassi persilija silpulla.

Aivan ihana keitto! Oman maan selleri ja salvia maistuivat erityisen hyviltä. Lehtikaalin pitäisi kuulemma olla helppo kasvatettava ja satoa voi korjata jopa talvella lumen alta. Täytyy pistää harkintaan jos ensi keväänä kokeilisi.

6 kommenttia :

  1. facebookin kautta näin sanan lehtikaali ja heti piti tulla kommentoimaan :D Lehtikaalia käytin aika paljon jenkeissä ja omasta mielestäni ehdottomasti parasta lisukkeena. Pilkotaan pieneksi ja paahdetaan pannulla oliviiöljyssä, lisätään muutama valkosipulin kynsi ja walnutseja. Ihan parasta!

    VastaaPoista
  2. Tuon tyylisiä ohjeita löytyikin paljon, täytyy seuraavaksi pistää kokeiluun kuulostaa herkulliselta. Lehtikaali yllätti positiivisesti maullaan.

    VastaaPoista
  3. Mä kaipailen myös uusia lehtikaaliohjeita. Mulla se on päätynyt pelkästään lisukkeeksi vähän samaan tyyliin kuin Monicallakin, ja sehän on tosi hyvää. Nyt seuraavaksi varmaan keittoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sopi keittoon ja seuraava resepti mikä jäi harkintaa on lehtikaalipiirakka.

      Poista
  4. Masentavaa, talvinen minestrone elokuussa ;-) Ei vais, näyttää kyllä herkulliselta. Pomoni on kovasti hehkuttanut Jamie Oliverin minestronea, johon kai tulee myös lehtikaalia. On pitänyt keittää sitä jo pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pientä syysblueta ilmassa kun talvi jo mielessä ;D. Täytyypä kurkata Jamien ohje.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...