Isänpäivää juhlittiin brunssilla ja illallisella. Illallinen aloitettiin pehmeällä maa-artisokkakeitolla, joka viimeisteltiin voissa paistetuilla kanttarelleillä, yksinkertaista ja herkullista. Isänpäivän illallisen menu oli seuraava: Maa-artisokkakeittoa kanttarelleillä, Poron ulkofilettä portviinikastikkeella, vuohenjuustoperunamuussia ja paahdettuja raita- ja keltajuuria.
Aloitetaan maa-artisokkakeitosta. Keiton kanssa kävi hiukan hassusti eli maa-artisokat piti alunperin keittää kanaliemessä, mutta olin tyystin unohtanut fondin loppuneen eikä pakkasessakaan ollut valmista lientä. Kylmän rauhallisesti korvasin kanaliemen riistafondilla.
Hiukan hirvitti jyrääkö vahva liemi maa-artisokan maun kokonaan alleen, mutta onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. Taisin lisätä fondia tarpeeksi varovaisesti. Kanttarellit sopivat kyllä taas niin hyvin maa-artisokan kanssa yhteen, että tätä yhdistelmää on kokeiltava yhä uudestaan.
Maa-artisokkakeitto:
alkukeittona 4-5:lle500g maa-artisokkia
kana- tai riistalientä = vettä & riistafondia n. 2 tl
2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria myllystä
nokare voita
Kuori ja lohko maa-artisokat, laita kattilaan. Kaada riistälientä niin, että maa-artisokat miltei peittyvät. Keitä kypsiksi. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi, mausta suolalla ja pippurilla.
Paista sulaneita kanttarellejä voissa pannulla muutama minuutti, mausta suolalla ja pippurilla. Annostele keitto lautasille ja viimeistele paistetuilla kanttarelleillä.
Kunnon kermainen maa-artisokkakeitto! Siinä on sitä makua. Sillä saa isän ku isän onnelliseksi :)
VastaaPoistaMaa-artisokassa on kyllä mahtava maku ja kermahan ei tunnetusti koskaan tee huonoa :D
PoistaOletko koskaan kokeillut keittää maa-artisokkia liemen sijaan täysmaidossa? Siitä tulee ihan täydellistä keittoa.
VastaaPoistaHarkinnut olen monta monituista kertaa, mutta maidon keittäminen ja minä ei oikein sovita jostain syystä yhteen eli hiukan on tullut epäonnistumisia :D. Ehkä tästä joku päivä rohkaistutaan.
Poista