Rankka päivä (/viikko) vaatii rankat huvit ja tältä pohjalta
syntyi paahdettu punajuuri-aurapiirakka. Punajuuri ja aura sopivat kyllä
erinomaisesti yhteen ja punajuurten paahtaminen tuo huomattavasti lisää makua.
Hiemanhan paahtaminen lisää punajuuri-aurapiirakan työmäärää, mutta
ehdottomasti maku on sen arvoista.
Punajuuri-aura yhdistelmää on tullut aikaisemmin kokeiltua
pastassa, joululaatikossa, iltapalaleivissä ja voileipäkakussa. Jokaisella kokeilu kerralla yhdistelmä on toiminut
erinomaisesti.
Piirakka pohjaan käytin taas kerran samaa tuttua perusohjetta.
Itse käytän aina myös jotain muita
jauhoja kuin pelkkiä vehnäjauhoja esim. speltti-, graham- tai
täysjyvävehnäjauhoja. Mielestäni näin pohjaan tulee enemmän makua kuin pelkillä
vehnäjauhoilla.
Paahdettu punajuuri-aurapiirakka:
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltti- , graham- tai täysjyvävehnäjauhoja
½ tl suolaa
100g kylmää voita
1 muna
1 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
100g kylmää voita
1 muna
1 rkl kylmää vettä
Sekoita jauhot ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu
voi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää muna ja vesi, sekoita taikinaksi. Muotoile
taikina palloksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa tunnin
verran. Kaulitse taikina ja nosta kaulimen avulla piirakkavuokaan. Pistele
haarukalla ja paista pohjaa 200 C n. 8 minuuttia.
Täyte:
3 isoa punajuurta
2 rkl öljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
sormi suolaa
mustapippuria myllystä
1 iso punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pkt pekonia (n.150g)
1 pkt auraa
3dl ruokakermaa
3 munaa
suolaa
mustapippuria myllystä
Kuori punajuuret ja leikkaa veitsellä ½ cm
paksuisiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille.
Ripottele punajuuri viipaleiden päälle öljy, balsamico ja hunaja. Ripottele
vielä päälle suola, mustapippuri ja timjami. Paahda punajuuri viipaleita 200C
noin 20 minuuttia. Nosta punajuuret pois uunista ja anna hiukan jäähtyä.
Kuori ja kuutioi punasipuli ja valkosipulin
kynnet. Kuutioi pekoni. Kuumenna pannu ja lisää pekonit. Paista pekonikuutiot
rapeiksi. Lisää punasipuli ja valkosipulin kynnet ja paista vielä hetki. Nosta
pekoni-sipuli seos talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Ripottele pekoni-sipuli seos piirakkapohjan
päälle.
Murenna aura pekoni-sipuliseoksen päälle, jätä
hiukan auraa myös pintaa varten. Asettele punajuuri viipaleet täytteen päälle.
Vatkaa munat rikki kulhossa. Lisää ruokakerma ja mausteet, vatkaa seos hyvin.
Kaada seos piirakkavuokaa. Murustele loput aurasta piirakan pinnalle. Paista
piirakkaa 200 C noin 25 - 30 minuuttia.
Anna paahdetun punajuuri-aurapiirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Nauti
sellaisenaan tai esim. vihersalaatin kera.
No nyt on mallillaan! Punajuuren ja aurajuuston yhdistelmä ei petä koskaan!
VastaaPoistaJa paahtamalla paranee :)
PoistaOi, aura ja punajuuri yhdessä toimii isolla T:llä!! En ole koskaan älynnyt kyllä piirakassa niitä yhdistää, pihveihin ja laatikkoon vaan :D Tässä juuri katselen piirakoita sillä silmällä jos leipaisis illaksi, harmi kun ei ole tuota punajuurta juuri nyt! Mutta palaan tähän kyllä vielä, kiitos ohjeesta. :)
VastaaPoistaHetken mielijohteesta syntyi tämä piirakka :) ja suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan.
Poista