perjantai 28. joulukuuta 2012
Operaation kinkun piilotus osa1
Joka vuotinen joulun jälkeinen ongelma on mietityttänyt viimeaikoina meidän perheessä. Eli minne jemmata loput kinkusta? Hernekeitto, kinkkukiusaus ja kinkkupasta ovat jo vanhoja ratkaisuja tähän ongelmaan, joten jotain uutta piti keksiä. Onneksi vastaus pulmaan löytyi helposti Jamien uusimmasta lehdestä (issue 34 Dec 12).
Ensimmäiseksi ryhdyin kokeilemaan Ham & Silton Risotto -ohjetta. Tosin ajattelin samalla ohjeella selättää ongelman hävittää loput piparkakkuja varten varatusta aurasta, joten stilton on korvattu auralla. Alkuperäisessä ohjeessa taklattiin ongelmaa keitetyn kinkun jämien loppusisjoituspaikasta, mutta uskalsin kokeilla paistetulla kinkulla. Briteissä kinkku jouluisin ja ilmeisesti muutenkin useimmiten keitetään kuin paistetaan. Mistäköhän tämä ero johtuu? Olisikohan leivinuunien yleisyys ennen aikaan suomessa tähän syynä?
Risotto oli hyvää, mutta auramuruset pinnalla olivat välttämättömiä ;D. Muutamia muutoksia kuitenkin tekisin, jos tätä ohjetta kokeilisin toistekkin. Lisäisin risottoon varsiselleriä muutaman varren verran samaan aikaan sipulin kanssa pannuun, milestäni tämä raikastaisi annosta. Lisäisin myös hiukan silolehti persilijaa lopuksi annokseen.
Ja kuten kuvastakin näkyy risotto on liian kuivaa eli risotto pitää jättää löysemmäksi kuin yleensä sillä lopussa sen annetaan seistä kannen alla ja silloin riisit imaiset vielä hyvän määrän nestettä ja tätä en tullut ajatelleeksi.
Kinkku-Aura Risotto (4-6:lle):
n. 9 dl kanalientä
30 g suolatonta voita ja nokare vielä lopuksi
3 shalottisipulia kuutioituna(ohjeessa 1 sipuli)
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna (ei alkuperäisessä ohjeessa)
500 g arborio risotto riisiä
200 ml kuivaa valkoviiniä (itse käytän aina italialaista risotossa)
n. 100 g auraa ja hiukan murusina annoksen pinnalle
200 g keitettyä/paistettua kinkkua rasva poistettuna ja kuutioituna pieniksi kuutioiksi
Laita kanaliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä risoton teon ajan. Sulata rasva suuressa paksupohjaisessa pannussa.
Lisää sipulit ja kuullota n. 5min, älä anna ruskistua. Lisää valkosipulin kynnet ja kuullota hetki. Lisää riisit ja kuullota kunnes riisit ovat läpikuultavia.
Lisää viini pannulle ja sekoita kunnes riisit ovat imeneet viinin. Lisää kauhallinen kanalientä ja anna riisien imeä liemi. Jatka näin kunnes riisi on al dente, 15-20min. Jos liemi ei riitä lisää lopuksi kiehuvaa vettä.
Murustele aura joukkoon ja lisää nokare voita, sekoita hyvin. Ota pannu liedeltä ja lisää joukkoon kinkku. Peitä kannella ja anna seistä muutama minuutti. Mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla. Murustele auraa annosten pinnalle.
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Me söimme taas tänä vuonna äidiltä saanut kinkkusiivut uunileivissä. Ananasta, kinkkua ja juustoa - sitä odotan melkein enemmän kuin itse joulukinkkua...
VastaaPoistaMeillä tosin on tuota jämäkinkkua aika vähän sillä suurin osa jäi sinne mummilaan.
Uunileivät on ihan parhaita :). Meillä jäi kinkkua aika paljon ja mummi pakkasi sitä mukaan.
PoistaMeillä meni koko kinkku, muutamat viimeiset palat leivän päällä. Kokokin oli tosin maltillinen 2,2 kiloa ja hyvin riitti viidelle syöjälle.
VastaaPoistaNostin postauksesi Hävikistä herkuksi FB-sivuille.
Meillä oli niin runsas joulupöytä, että 7kg kinkusta jäi 12 hengellä kinkkua vielä tähteiksikin. Ai niin sinnehän tämä sopii hyvin :).
PoistaMinä tuikkasin vajaan puolikiloa kinkkukuutioita annospusseissa pakastimeen. Sieltä ajattelin sitten niitä aina tarvittaessa ropsautella. On sitä tosin tässä syöty jo leivän päällä ja muutenkin. Onneksi oli vain reilun 3 kg:n kinkku, josta jaeltiin useammalle kotiin viejälle.
VastaaPoistaMutta niinpä onkin meidän pakastin aika täydessä lastissa tällä hetkellä!
Meillä ehti loput mennä huonoksi kun en tajunnut ajoissa laittaa pakkaseen. Täytyy ensi vuonna ottaa sama taktiikka kuin sinulla.
Poista