sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Pikkujoulut kotona: osa1 Kinkut


Meillä käytiin mennä viikolla pikkuväen kanssa keskustelu siitä, että mitä ne pikkujoulut oikein ovat. Äiti ei ilmeisesti osannut tarpeeksi tyhjentävästi selittää kun vaadittiin, että kotona pitää myös olla pikkujoulut. Viime viikko meni pitkälti opiskelujen kanssa, joten jotain kivaa oli järjestettävä miksei sitten pikkujouluja.

Ensimmäinen ajatus oli, että onneksi pikkujoulut jo nyt niin ehtii tulla pienoinen tauko kunnes taas syödään jouluruokia. Päätin, että ajatus on totaallisen tylsä ja käänsi asian päälaelleen. Päätin tehdä jouluista ruokaa mitä ei uskaltaisi aattona valmistaa epävarman onnistumisen takia. Tai tietysti myös sen takia, että tuttuja klassikoita tulisi kova ikävä. Pikkujoulut kotona oli siis pienoinen koekeittiö hetki. Saa nähdä päätyykö jotain näistä myös joulupöytään ;D.

Pikkujouluna nautimme peruna-bataattilaatikkoa, punajuuri-aurapaistosta, hoisin ja luumu kastikkeella kuorrutettua kinkkua ja vaahterasiirapilla valeltua kinkkua. Laatikoista myöhemmin lisää. Kinkut olivat pieniä n. 1kg viljaporsaan pikkukinkkuja, joten päätin kokeilla kinkkujen keittämistä paistamisen sijaan. Makumaailmaa kinkkuihin haettiin toiseen lännestä ja toiseen idästä. Herkullista tuli ja hoisin ja luumu kastiketta on kokeiltava myöhemmin johonkin muuhunkin ruokaan. Piparkakkuja leivottiin myös ja kokeiltiin hiukan erilaista kuorrutetta, mutta siitä myös lisää myöhemmin.


Kinkkujen keittäminen (ohje täältä):
2x n.1kg:n luuton kinkku
vettä
pala purjoa
1 sipuli
1 porkkana
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 rkl maustepippureita
1 rkl korianterinsiemeniä

Poista kinkuista verkot. Laita kinkut suuren kattilan pohjalle. Kouri ja paloittele vihannekset, lisää kattilaan. Lisää mausteet. Kaada vettä päälle niin, että kinkun peittyvät. Keitä 2-2 1/2h. Lisää keittämisen aikana tarvittaessa vettä. Nosta kinkut kattilasta ja anna jäähtyä hetki.


Hoisin-Luumukastike (ohje on täältä):
8 kuivattua luumua
1/2 dl vettä

0,5dl hoisin kastiketta
1 rkl miriniä
1 rkl soijaa
1 rkl muscovadosokeria
1 tl kiinalaista viismaustetta, ohjeen mausteseoksen tekoon löysin Herkkusuun lautasella -blogista

Viismauste:
2 tl tähtianista
2 tl kanelia
2 tl fenkolin siemeniä
2 tl neilikoita
2 tl anispippuria (Sezuanpippuri)

Jauha mausteet hienoksi jauheeksi. Itse käytin jauhamiseen kahvimyllyä. Valmistamausteseosta voi myös löytää.


Keitä luumuja vesitilkassa hetki, että pehmenevät. Soseuta kattilassa. Lisää loput ainekset kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri sulaa.


Vaahterasiirappi Glaze kinkulle (ohje täältä):
1/2 dl vaahterasiirappia
1/2 dl muscovadosokeria
1/2 dl omenatäysmehua
1 rkl dijonsinappia
hiukan jauhettua maustepippuria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut.



Kinkkujen Kuorruttaminen:

Poista kinkuista nahka ja tee ihraan salmiakkiruudukko. Toiseen kinkkuun levitä hoisin-luumukastike pintaan. Toiseen taas valele päälle puolet vaahterasiirappi glazestä. Paahda 200C n. 30-40min tai kunnes pinta on rapea. Puolessavälissä valele loput vaahterasiirapista kinkun pintaan. Anna jäähtyä hetki ja viipaloi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...