tiistai 31. heinäkuuta 2012

Barolo-paisti


Todetaan nyt heti alkuun, että pankkitilin saldon pitäisi sisältää aikamoinen rimpsu nollia ensimmäisen luvun perässä, että raaskisin baroloa pullollisen pataruokaan käyttää. Lottovoittoa odotellessa tyydyin siis käyttämään huokeampaa italialaista punaviiniä.

Ohje on kirjasta Risotto ja panna cotta, Piemonten parhaat maut. Kirja on ollut lainassa kirjastosta, mutta on varmaan "pakko" hankkia kirja itselle sillä lainan olen uusinut jo kolme kertaa.

Ruoan ajoituksen suhteen kävi tavattoman huono tuuri. Sateisella ja viileällä säällä päätin tätä valmistaa ja sitten alkoi helteet. En jaksanut suunnitelmia enää muuttaa, joten meillä syötiin kuumaa pataruokaa hellesäässä.

Syksymmällä tätä on pakko tehdä uudestaan. Yllätyksekseni lapsetkin tykkäsivät ruoasta kovasti, varsinkin kastikkeesta. Seuraavalla valmistuskerralla teen kyllä kirjassa ehdotettua polentaa paistin seuraksi.

Kasvimaan satoa päätyi pataan eli varsiselleri ja yrtit olivat omaa tuotantoa, ehkä juuri sen takia maistui niin hyvältä ;).

1 pl barolo-punaviiniä (tai muuta täyteläistä punaviiniä)
800g naudanlihaa (niskaa tai ulkopaistia)
1 sipuli viipaleiksi leikattuna
1 varsisellerin varsi viipaleiksi leikattuna
1 porkkana viipaleiksi leikattuna
2-4 salvianlehteä
2 rosmariininoksaa
2 laakerinlehteä
5 neilikkaa
1 kanelitanko
4 katajanmerjaa
suolaa ja pippuria
50g voita
2 rkl öljyä
n. 1/2 l lihalientä

Kaada viini isoon kulhoon ja upota siihen liha, vihannekset ja mausteet. Anna marinoitua yön yli.
Ota liha pois viinistä ja kuivaa hyvin. Rukista padassa lihan pinta voi-öljyseoksessa.
Siivilöi viini ja lisää vihannekset ja mausteet pataan. Kääntele muutaman minuutin ajan.
Kaada viini pataan ja laita kansi päälle. Kypsennä miedolla lämmöllä n.2h. Lisää välillä lihalientä, jotta neste peittää paistin koko ajan.
Kun liha on kypsää, ota se pois padasta ja kääri folioon vetäytymään.
Hienonna kattilaan jäänyt kastike sosemyllyn hienolla terällä, tarkista maku. Mausteet voi myös laittaa harsopussiin, jolloin ne saa helposti pois padasta ja kastikkeen soseuttaminen on helpompaa.
Leikkaa liha viipaleiksi, lado vadille ja kaada kastike niiden päälle. Tarjoa perunamuussin tai polentan kera.

2 kommenttia :

  1. Tämäpä kiinnostava ohje! En minäkään Baroloa uhraisi paistille, vaan siemailisin sen itse. Sinulla on kiva blogi!

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä minäkin ja kiitos samoin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...