torstai 27. joulukuuta 2012

Joulun jälkiruoka hitti


Taivaallisen herkullinen jälkiruoka tuli (taas) vastaan Baka -lehden viimeisimmässä numerossa(6/2012). Jälkiruoan alimmainen kerros on viikunakompottia, joka keitettiin tuoreista viikunoista. Päällimmäinen kerros on kermavaahto-jogurtti moussea, jossa kerma "marinoitiin" ennen vaahdottamista tähtianiksella. Kermaa suositellaan marinoitavaksi yön yli, meillä jäi muutamaan tuntiin. Seuraavalla kerralla yritän kyllä muistaa aloittaa valmistelut jo edellisenä iltana niin tähtianiksen maku olisi voimakkaampi. Koko komeus koristeltiin vielä rouhituilla pistaaseilla.

Baka -lehdestä on tullut yksi suosikeistani, koska jälkiruoat mitä on tullut tehtyä ovat hiponeet täydellisyyttä. Ne ovat aina olleet ihanan raikkaita eivätkä liian makeita. Edellinen jälkiruoka, jonka tein kyseisestä lehdestä oli mustikkamousse valkosuklaalla. Lehtiä lukiessa tulee samalla kätevästi ylläpidettyä ruotsin kielen taitoa :D.


Jogurttimousse tähtianiksella ja viikunakompotilla (6:lle)

Viikunakompotti:
100g tuoreita viikunoita
100g sokeria
125g vettä
1/2 rkl sitruunamehua

Jogurttimousse:
7 tähtianista
300g kuohukermaa
20g sokeria
500g turkkilaista jogurttia (10% rasvaa)
(4 liivatelehteä)

Koristeluun:
2 rkl rouhittuja pistaaseja

Aloita valmistelut jo edellisenä iltana ja laita kerma marinoitumaan. Kaada kerma kulhoon, puolita tähtianikset ja laita joukkoon. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin.

Valmista viikunakompotti, sen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä tai aamulla hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Pese viikunat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita kattilaan viipaloidut viikunat, sokeri, vesi ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20min. Kompotti saa olla löysää. Anna kompotin jäähtyä esim. ulkona pakkasessa.

Valmista jogurttimousse. Siivilöi kerma toiseen kulhoon ja poista tähtianikset. Lisää sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti ja sekoita tasaiseksi mousseksi. Ohjeessa lisättiin vielä 4 liivatelehteä, jotka oli liotettu vedessä ja sen jälkeen laitettu tilkaan kiehuvaa vettä. Mielestäni tämä oli kuitenkin tarpeetonta ja moussesta olisi tullut liian jämäkkää, joten jätin liivatteet kokonaan pois.

Kokoa annokset juuri ennen tarjoilua. Laita jälkiruokakulhojen tai lasien pohjalle ensin viikunakompottia. Lisää sitten jogurttimousse ja viimeistele pistaasirouheella. Nauti hartaudella :D.

6 kommenttia :

  1. Jännä ja ihanalta näyttävä jälkkäri! Täytyy varmaan joskus kokeilla tätä ihan jo yleissivistyksen vuoksi, viikuna on nääs itselleni täysin tuntematon suuruus... Myös mustikkamousse taitaa sujahtaa testilistalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, suosittelen lämpimästi molempia niin hyviä olivat :D.

      Poista
  2. Onpas raikkaanoloinen ja tähän varmaan sopisivat viikunoiden lisäksi monet muutkin kompotit. Varmasti kruunasi joulupöydän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihanan raikas ja suht keveä jpouluruokien päälle. Mustikkamoussestakin tuli varioitua ruusunmarjamousse eli eiköhän tämäkin ohje nähdä jossain toisessa muodossa jossain vaiheessa ;D.

      Poista
  3. Mä tykkään kovasti jugurtin makeutta taittavasta kirpsakkuudesta, tämä oli varmasti hyvää. Täytyy korvamerkitä tämä ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Kerman "marinointi" ja yhdistäminen jogurttiin olivat minulle uusia juttuja ja lopputulos oli erinomainen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...