sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Poroa Riskillä


...joka kannatti ottaa. Ihan rehellisesti voin sanoa, ettei ole hajuakaan miten Itsenäisyyspäiväksi kaavailemani poronpaisti päätyi tähän muotoon. Jostain vain päähäni pälkähti tämä pakottava idea ja edes kylmäsavustetun poron suolainen hinta ei saanut päätöstä horjumaan eikä pelko epäonnistuneesta juhlaillallisesta. Maustamiseen käytin taas luottomaustettani poron kanssa eli katajanmarjasuolaa.

Jatkoin yhtä itsepäistä linjaa ja ostin lisukkeeksi paketin ruusukaaleja ilman selvää ideaa mitä niistä pitäisi tehdä, mutta onneksi tämäkään ei osoittautunut virhearvioksi. Pieni takaisku koettiin kun huomasin paistinarun loppuneen, mutta hoitui homma cocktailtikuillakin. Tosin kypsästä paistista niitä on aika inhottava repiä eli suosittelen käyttämään narua.

Joku korkeampi voima taisi olla suosiollisella päällä kun nämä hippasen uhkarohkeat suunnitelmat tai suunnittelemattomuus ei karahtanut kiville ;D. Itseasiassa raati (=mies) arvosteli kokonaisuuden 9 1/2 arvoiseksi suoritukseksi. Hiukan tohdin itsekkin olla tyytyväinen suoritukseen :D. Kylmäsavuporo paistin sisällä nosti makuelämyksen kattoon.


Täytetty poronpaisti rulla (6:lle):
n. 2kg luullinen poronpaisti
70-100g kylmäsavuporoa viipaleina
alle 1/2 pkt auraa murustettuna
katajanmarjasuolaa
paistinarua tai cocktailtikkuja
voita paistamiseen
1 pkt pekonia
foliota

Poista paistista luu ja leikkaa keskeltä puolesta välistä viillot molemmille sivuille, muttei loppuun asti ja avaa paisti levyksi. Nuiji hiukan lihanuijalla. Mausta varovaisesti katajanmarjasuolalla sillä muut ainekset myös aika suolaisia. Levitä päälle kylmäsavuviipaleet ja ripottele sopiva määrä auraa päälle. Kääri toisesta reunasta tiukalle rullalle ja kiinnitä rulla tiukasti narulla. Kuumenna voi pannulla ja ruskista rulla kauttaaltaan. Nosta uunivuokaan ja vuoraa pekonilla. Kiinnitä paistomittari ja kypsennä 150C kunnes sisälämpötila on 62. Kääri rulla folioon ja anna levätä 30min ennen leikkaamista.


Katajanmarjakastike (6:lle):
2-3 banaanishalottisipulia hienonnettuna
2 rkl voita
2 dl punaviiniä
1 pkt demiglace kastikepohjaa
6 katajanmarjaa veitsellä hiukan hienontaen
3 rkl karpalo-kaarnikka hyytelöä
3 rkl voita
katajanmarjasuolaa

Kastikkeen ohje on muokattu tästä ohjeesta. Paistirullan makuja en viitsinyt jättää pannuun hyödyntämättä.

Kun paistirulla on paistettu lisää voi pannuun ja kuumenna. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Kaada joukkoon viini ja keitä hiljalleen kasaan n. 5min. Lisää kastikepohja ja katajanmarjat. Keitä kasaan kunnes kastike on sopivan paksuista. Siivilöi ja kaada kattilaan. Odota kunnes ruoka on valmista ja kuumenna sitten kastike kattilassa. Lisää hillo ja sekoita tasaiseksi. Kiillota kastike voilla ja mausta katajanmarjasuolalla. Tarjoile heti.


Lämmin karpalo-ruusukaali lisäke (4:lle):

Ohjeen löysin täältä ja alunperin on Merituuli Lindströmin lämpimän salaatin ohje, jossa oli myös leipää. Jätin siis vain leivän pois ja toimi hyvin lisukkeena.

1 pkt (400g) ruusukaaleja
1 pkt pekonia
1 dl kuivattuja karpaloita
Vinaigretti: 
2 tl Dijonsinappia
2 rkl omenasiideriviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Poista ruusukaaleista huonot lehdet ja puolita ne pituussuunnassa. Keitä suolatussa vedessä n. 5min. Kuutioi pekoni ja paahda rapeaksi pannulla. Lisää ruusukaalit ja karpalot, paista hetki. Sekoita vinaigretin ainakset ja lisää pannuun. Sekoita hetki ja tarjoile.

Lisäksi tarjottiin puikuloista tehtyä perunamuussia.

8 kommenttia :

  1. Riskillä ja onnella syntyy parasta lopputulosta. Johan se nyt olisi tylsää tyytyä aina samoihin vanhoihin luottoresepteihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuneen lopputuloksen jälkeen riski kannatti, mutta kai sitä olisi ainakin hese ollut auki jos ihan syömäkelvotonta olisi tullut :D.

      Poista
  2. Ihanan näköisitä - välillä riskinotto kannattaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tälläkin kertaa muuten olisi ehkä ollut hiukan toisenlainen itsenäisyyspäivä :D

      Poista
  3. No nyt on niin monta herkkua ruudulla, että huhhuh.
    Menee vaikeaksi valita, mitä kaikkea sitä ehtiikään tehdä, saati syödä sitten jouluna. Pakko vissiin aloittaa nyt heti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei kyllä itselläkään mitään hajua vielä joulun tarjoiluista, liikaa valinnan varaa :D.

      Poista
  4. Uuuh tämän täytyi olla kyllä ihan mieletön herkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin onnistui riskillä, täytyy tunnustaa, että hiukan kuitenkin stressasin ;D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...